Mechaniek en kunst

De belangrijkste voorjaarstentoonstelling bij Bozar wordt die over Fernand Léger. Architectuur, dynamiek, mechaniek en technologische vooruitgang inspireerden Léger tot zijn unieke mix tussen kubisme, futurisme en abstractie.

Léger was een uitstekende observator van het moderne leven in de stad, dat in de eerste helft van de twintigste eeuw spectaculair veranderde. Net zoals de constructivisten zag de Franse kunstenaar evenveel schoonheid in een fabriek, machines, industriële architectuur en de typografie van een reclamepaneel als in een landschap. Ook de wereld van het entertainment – met het circus, variété, dans en cinema – fascineerde hem. Hij was sociaal geëngageerd en wilde dat zijn werk toegankelijk was voor het grote publiek: een idee waarmee hij de kiem legde voor de naoorlogse popart.

De expo in Bozar komt er exact tachtig jaar na de retrospectieve die Léger zelf in Brussel organiseerde. De Brusselse kunstenaar Benoit Platéus antwoord in zijn expo Schrank op het werk van Léger. Hij deelt met de Fransman een fascinatie voor het bruisende leven in New York, een stad waar ze allebei vertoefden.

Fernand Léger. Schoonheid alom, van 9 februari tot 3 juni in Bozar in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content