Maarten Lousbergh

De schilderijen van Jacob Jordaens, waarvan enkele al in 2013 preventief waren afgehaakt, hangen weer op zaal. Zijn de vochtproblemen verleden tijd?

“Op die plek in het museum zat het vocht in de muren. Dat is hersteld. Maar de problemen met het dak zijn niet opgelost. Deze zomer hadden we besloten de andere afgehaakte werken pas na de winter terug te hangen. Een goede beslissing, want door de combinatie van de sneeuw en de wind in december is opnieuw water ingesijpeld. Er zijn geen schilderijen beschadigd, maar we hebben weer drie werken in de reserve in veiligheid moeten brengen.”

Wanneer wordt het dak vervangen?

“Op korte termijn zijn enkele kleine werken gepland, onder meer aan de trappengang. Maar de vervanging van het dak is cruciaal. Het heeft een oppervlakte van 13.000 vierkante meter, dat is een enorm werk. Als alles volgens plan verloopt, moeten die renovatie in 2019 starten.”

Ook de verouderde verlichting is nog niet vervangen. Wanneer gebeurt dat?

“Er is een aannemer gevonden om die werken uit te voeren. Ik hoop dat de nieuwe verlichting er volgende winter hangt. We hebben zelf hulpverlichting aangebracht, zodat er wat extra licht in de zalen is als buiten het duister invalt. In november heb ik hier mijn collega’s van andere grote musea rondgeleid. Dan schaam je je soms.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content