Kunst en culinair

© DANIEL GEERAERTS

De culinaire verrassing bevindt zich aan de kaai in Temse. Op die plek stond voorheen het hoofdkantoor van de rederij Wilford. Vandaag zit Wilford X daar, een kunstplatvorm waaraan sinds 1 juli 2016 het restaurant Wilford T is verbonden.

Chef-kok is Tom Vermeiren. Hij verdiende zijn sporen in toprestaurants als Clandestino, Hofke van Bazel en Likoké. De zaal is in handen van zijn vrouw Delphine Van Snick. Zij werkte als redactrice bij Sanoma. De eetzaal is een kunstzinnige hangaar met grote, industriële lampen en geluidsabsorberende zwachtels. De tafels zijn bedekt met honderd jaar oud hout uit goederenwagons. Luide muziek, geroezemoes en keukengekletter waren de omgevingsgeluiden.

Vermeiren werkt in een open keuken. De natuur is de leidraad. Op weekdagen is er een lunch (30 euro) en een marktmenu (37 euro). Altijd beschikbaar is het Wilford T-menu (4 gangen, 53 euro; 5 gangen, 63 euro; 6 gangen, 73 euro). Enkele signatuurgerechten, zoals pomme moscovite, tarbot met krabmousseline en gelakte schorseneren, en pot-au-feu van varkenswangen met gebakken kalfszwezerik en truffel zijn afzonderlijk te bestellen. Vermeirens voorliefde gaat naar vlees van kleinschalig gekweekte Piétrain-varkens. Er is een interessante wijnkaart met een zestigtal wijnen van over de hele wereld (8 euro per glas of 4 euro voor een bob-versie). Voor de geheelonthouders zijn er aangepaste sapjes.

Er kwamen lekkere hapjes, zoals Culatello-ham met Keikop-kaas of toast met champignons. Het eerste gerechtje bestond uit tartaar van kalfsvlees met gepofte boekweit, ingelegde uitjes, dragonsaus en kers van vogelmuurkruid. Skrei kwam met in de oven gedroogd hart van boerenkool, risotto en garnalenjus. Koolvis volgde met kleine grijze slakjes uit Namen en een crème van groene kruiden en avocado. Een klein stukje Holstein smaakte goed en werd vergezeld door aspergebroccoli, couscous van bloemkool en bordelaisesaus. Als toemaatje was er een fris voordessert van mousse van sinaasappel en ananas. Het eigenlijke nagerecht bestond uit schuim en crunch van ijs, chocolade en kokos. Bij de koffie verscheen in huis gemaakt snoepgoed. Tom Vermeiren is een enthousiaste vakman. Eten in Wilford T is een moderne culinaire belevenis in lijn met de omgeving en het jonge publiek.

Wilford T ****

Wilfordkaai 10

9140 Temse

Tel. 0472/69.54.69

Gesloten zaterdagmiddag, zondag en maandag

Kader: kunstzinnig

Onthaal en bediening: vlot en beschaafd

Keuken: modern, smakelijk en verfijnd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content