‘Jezelf in de wind zetten’

© JONAS LAMPENS

Ondernemer Dries Henau, die samen met zijn partner Yuri Vandenbogaerde pionierde met het horecaconcept Wasbar en nu de wereld wil veroveren met eclairs, vindt dat het ondernemerschap onderschat wordt. In zijn vrije tijd waait de dertiger graag uit in Oostende.

Wat was uw grootste avontuur?

“De sprong die wij hebben gewaagd met Wasbar. We gaven alle twee een comfortabele baan op om een horecaconcept uit de grond te stampen. Veel mensen verklaarden ons gek. Als je één keer springt, is het makkelijker het nog eens te doen. De sprong naar Chez Claire, onze nieuwe zaak, was minder groot.”

Uw beste zet?

“Dat we snel de beslissing hebben genomen onze meerderheidsparticipatie in Wasbar te verkopen aan Top Brands. Zo kreeg Wasbar ademruimte om te groeien. En wij kunnen focussen op waar we goed in zijn: nieuwe concepten maken.”

Uw beste beslissing?

“Chez Claire opstarten met extern kapitaal. Naast kapitaal haal je ook netwerkexpertise en knowhow binnen. Je koopt er ook tijd mee om lastige maanden te overbruggen. Iedereen herinnert zich de zomer van 2018 als lang en warm. Maar het was ook een seizoen waarin de patisseriesector heeft gevloekt.”

Wat wordt onderschat?

“Het ondernemerschap. Het wordt hard aangemoedigd, maar het wordt onderschat dat het ook een gigantisch groot risico is. Je moet je zekerheden in de weegschaal leggen en jezelf volledig in de wind zetten.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“We zitten volop in de opstartfase en onze winkels zijn alle dagen open van ‘s morgens tot ‘s avonds. Als er tijd is, rijden we naar Oostende. Soms is dat kort. We vertrekken op zondagavond, boeken een kamer in het Thermae Palace, ontbijten, joggen op het strand of wandelen op de zeedijk. ‘s Middags ben je weer thuis en heb je het gevoel dat je een volwaardig weekend hebt gehad.”

Wat is de beste film?

“Ik heb een brede filmsmaak. Het hoeft voor mij niet allemaal intellectueel hoogstaand te zijn. Ik kan genieten van Moulin Rouge, maar ook van Django Unchained van Quentin Tarantino.”

Waar droomt u van?

“Om Chez Claire op korte termijn groot te maken. Dit jaar gaan we ons nieuwe franchiseconcept lanceren en nog een paar winkels in luchthavens openen. Daarna zal ik het iets rustiger aan kunnen doen en mijn work-life balance verbeteren.”

Dries Henau (34) is medeoprichter en CEO van het patisserieconcept Chez Claire.

'Jezelf in de wind zetten'
'Jezelf in de wind zetten'
'Jezelf in de wind zetten'
'Jezelf in de wind zetten'
© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content