Jackpot van 10 miljoen dollar

RORY MCILROY Het wordt knokken om de felbegeerde FedEx Cup binnen te halen. © BI

Tien miljoen dollar. Dat fortuin krijgt de winnaar van de FedEx Cup 2017 volgende zondag. Dan wordt het laatste toernooi van de PGA Tour gespeeld. Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 2007, om nog wat spanning te creëren aan het slot van het seizoen en de kijkcijfers op te krikken met een nieuw format. Het wordt gespeeld volgens een soort play-offformule zoals die in alle Amerikaanse sporten bestaat: van basket tot voetbal, baseball en ijshockey. Het resultaat was de FedEx Cup, die zich uitstrekt over vier toernooien.

De beste 125 spelers van de PGA Tour, bepaald volgens een klassement dat vanaf het begin van het jaar wordt bijgehouden, mogen naar de Northern Trust in New York. Daarna blijven nog honderd spelers over, die naar het Dell Championship in Boston trekken. De zeventig die zich kwalificeren, spelen in Lake Forest het BMW Championship. Deze week komen op het schitterende parcours van East Lake in Atlanta de beste dertig spelers aan de afslag van het Tour Championship, met niet minder dan 35 miljoen dollar als inzet: tien voor de winnaar, drie voor de tweede – uiteraard boven op het prijzengeld dat de heren in de voorafgaande toernooien hebben verdiend.

Het zijn bedragen die sommigen onfatsoenlijk vinden, maar in de Verenigde Staten wordt de uitstraling van een sportevenement altijd afgemeten aan het geld dat ermee te verdienen valt. De spelers hebben er alvast geen probleem mee. Maar om de felbegeerde hoofdprijs te pakken, is het wel knokken. Op de erelijst van de FedEx Cup staan alleen maar klinkende namen. Van Tiger Woods (in 2007 en 2009) tot Vijay Singh (2008), Jim Furyk (2010), Bill Haas (2011), Brandt Snedeker (2012), Henrik Stenson (2013), Bill Horschell (2014), Jordan Spieth (2015) en Rory McIlroy (2016).

Wie het dit jaar wordt, is koffiedik kijken. Het puntensysteem is bewust opgezet om het in de laatste rechte lijn nog heel spannend te maken. Maar de Amerikanen Jordan Spieth, Justin Thomas en Dustin Johnson, de eerste drie in het klassement, zijn uiteraard niet kansloos.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content