Hollandse toppers

350 jaar na zijn sterfdag gaat in Nederland binnenkort het Rembrandtjaar van start. We kijken onder meer uit naar de blockbusterexpo Alle Rembrandts in het Rijksmuseum. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel surfen mee op dat momentum. Ze vernieuwden zopas hun Hollandse Zalen. Van de 320 werken uit die periode hangen daar nu zo’n honderd schilderijen uit de Gouden Eeuw, die vroeger niet of nauwelijks te zien waren. Frans Hals, Rembrandt Van Rijn, Nicolaes Maes, Abraham Bloemaert, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Pieter de Hooch: allemaal kleppers uit de Gouden Eeuw die ook in het Rijksmuseum te zien zijn.

Naast portretten, landschappen en stillevens is er ook een kabinet geopend met 18de-eeuwse tekeningen uit de Noordelijke Nederlanden. De werken komen uit de enorme collectie van de Nederlander Jean de Grez. Zijn verzameling werd in 1911 via zijn weduwe aan de Belgische staat geschonken.

Voor bezoekers aan het Old Masters Museum in Brussel is de Hollandse vleugel een verrijking, met werken van Bruegel, Rubens, Jordaens en Van Dyck.

Dutch Spring, nu te zien in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content