Het potentieel om Masters te winnen

THOMAS PIETERS "Ik had al snel door dat ik geduld moest hebben." © REU

Thomas Pieters is vierde geworden op de Masters. Daarmee schreef de Antwerpenaar een van de mooiste bladzijden in de Belgische golfgeschiedenis. Dat het zijn allereerste deelname aan het Amerikaanse toptoernooi was, maakt zijn prestatie alleen maar indrukwekkender. Het parcours van de Augusta National GC is met de vele hindernissen en valkuilen aartsmoeilijk voor spelers die er voor het eerst komen. Maar Pieters is iemand die heel snel leert. Hij haalde vier dagen lang een hoog niveau en onderstreepte opnieuw dat hij hoog mikt. De Antwerpenaar speelde zonder zenuwen en leek zich zelfs te mengen in de strijd voor de overwinning. Na de tweede ronde stond Pieters op een gedeelde eerste plaats. In de derde ronde viel hij terug, maar zondag speelde hij weer op een zeer hoog niveau. Met vier opeenvolgende birdies – holes 12 tot 15 – naderde hij weer op de leiders om uiteindelijk te stranden op een zucht van het podium. Daarvoor zorgde een ongelukkige bogey op de zestiende hole.

“Het was een boeiende week”, zei Pieters na afloop. “Ik heb op alle gebieden veel geleerd. Dat parcours is gewoon razend moeilijk. Ik had al snel door dat ik geduld moest hebben en beter geen onnodige risico’s nam. Dat is het recept om goed te presteren op de Masters.”

Op de 72 holes sloeg Pieters 41 pars, 18 birdies, een eagle, 9 bogeys en 3 dubbele bogeys. Hij finishte met vijf slagen onder de par: het bewijs dat Pieters het potentieel heeft om de Masters ooit te winnen. “Het parcours past inderdaad bij mijn speelstijl. Het is op alle gebieden zeer veeleisend. Je moet de hele tijd 100 procent geconcentreerd blijven. Maar je wordt ook beloond voor iedere goede slag.”

Pieters is het type speler dat altijd nuchter blijft en leert uit zijn fouten. Hij beseft dan ook dat hij op een paar putts te agressief speelde. Zoals op de achttiende hole van de eerste dag, toen hij tegen een dubbele bogey aankeek. “Die greens zijn niet vergevingsgezind. Je moet niet alleen de lijnen beheersen, maar ook de snelheid. Best moeilijk.”

Dat waren kleine fouten, die Pieters met wat meer ervaring wellicht niet meer zal maken. De Antwerpenaar heeft dan ook de ambitie om ooit voor de overwinning te gaan in de Masters. Ondertussen blijft hij klimmen in de internationale hiërarchie, want dit seizoen speelt hij alweer op een hoger niveau. Pieters hoort nu niet meer bij de jonge beloften, maar mag stilaan in één adem genoemd worden met de wereldelite.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content