Hacking als het nieuwe normaal

© IS

Vorige week waren Belgische notarissen het slachtoffer van hackers. De hackers eisten losgeld in bitcoin om de blokkering van de informaticasystemen ongedaan te maken. Daarnaast zijn er verhalen van Rusland, dat zich zou hebben ingelaten met de Amerikaanse en de Franse presidentsverkiezingen. Noord-Korea heeft een leger van 6000 hackers, die onder andere verantwoordelijk zijn voor de gigantische datalekken bij Sony.

En dat is nog maar het begin, schrijft Marc Goodman in Cybercrime en cyberwar. Goodman is een van de meest ervaren experts in cybercriminaliteit. Hij was futurist-in-residence bij de FBI, werkte als senior advisor bij Interpol en is de oprichter van het Future Crimes Institute. Hij stelt dat de digitalisering van de wereld zo snel gaat dat de politie en de geheime diensten de evolutie amper kunnen bijbenen en vaak machteloos toekijken.

Marc Goodman, Cybercrime en cyberwar. De toekomst van de misdaad in een wereld die altijd online is, Karakter, 2018, 575 blz., 39,99 euro
Marc Goodman, Cybercrime en cyberwar. De toekomst van de misdaad in een wereld die altijd online is, Karakter, 2018, 575 blz., 39,99 euro

Sloten of vergrendelsystemen van wagens en huizen zullen weldra vanop afstand geblokkeerd kunnen worden. In de televisieserie Homeland raken terroristen aan het serienummer van de pacemaker van de Amerikaanse vicepresident. Ze hacken het systeem en even later is de vicepresident overleden aan een hartaanval. Dat kan ook echt gebeuren, want “tal van medische apparatuur wordt zonder enig veiligheidssysteem verkocht”.

Hacken wordt volgens Goodman het nieuwe normaal, want “ons blinde geloof in computers zou er weleens toe kunnen leiden dat alles manipuleerbaar is. Van luchthavenscanners tot elektronisch stemmen.” We beseffen onze digitale kwetsbaarheid onvoldoende, stelt Goodman. Bedrijven als Facebook en Google weten waar iemand woont, wie men kent, in welk restaurant een lid van Facebook vorige week dinsdag heeft gegeten, waar die persoon op 13 augustus 2012 was, welke kleur iemand mooi vindt,… Goodman: “Weinigen stellen de vraag: wat als die kennis in handen valt van mensen die kwade bedoelingen hebben?”

Het boek is een waarschuwing, maar Goodman geeft ook adviezen om zich te wapenen tegen de toenemende dreiging. Softwareproviders moeten hun producten beter beschermen, er moeten effectieve paswoordsystemen worden ontwikkeld en overheden en privébedrijven moeten de handen in elkaar slaan om de ‘firewalls’ tegen hackers moeten effectiever te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content