Groot jaar voor de kwantumtechnologie

Deeltjes die op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn of verbonden lijken te zijn over grote afstanden. Sommige voorspellingen van de kwantummechanica zijn ronduit maf. Bijna een eeuw zijn deze effecten louter curiositeiten geweest, maar nu ontdekken ingenieurs dat ze een heleboel praktische toepassingen hebben. In 2018 zal de wereld veel meer van ze horen.

Het hier-en-daar- en het verbonden-zijn van deeltjes – superpositie en verstrengeling in het jargon – kunnen worden gebruikt bij de informatieverwerkende bits van computers. Toestellen die bestaan uit die zogenoemde qubits zullen berekeningen aankunnen die de hedendaagse computers millennia zouden kosten. Technologiebedrijven als Google en Alibaba hebben grote bedragen over om ze te laten bouwen.

In 2018 kan een eerste grote mijlpaal bereikt worden. Google staat in poleposition om als eerste een berekening uit te voeren die een standaardcomputer niet aankan. Dat zal een stunt zijn met weinig praktische waarde. De moeilijkste vragen die kwantumcomputertypes graag zouden beantwoorden – bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van medicijnen of de optimalisering van de obligatiehandel – zullen veel complexere toestellen vergen. Het aantal start-ups dat die race wil winnen, zal aangroeien.

Voor ze daarin slagen, zullen kleinere machines worden ontwikkeld voor welbepaalde taken. Computers van maar enkele tientallen qubits kunnen nuttig zijn in bijvoorbeeld financieel beheer en materiaalkunde. Daarom zullen bijvoorbeeld grote banken en vliegtuigbouwers een eigen kwantumteam oprichten.

Kwantumtechnologie kan ook gebruikt worden in informatie-overdrachtsystemen die in principe ongevoelig zijn voor hackeraanvallen. In 2016 lanceerde China de eerste satelliet die boodschappen met kwantumtechnologie veilig over grote afstanden kan overbrengen. In 2018 integreert China hem in zijn kwantumcommunicatienetwerk, het grootste ter wereld. Dat kan het begin zijn van een wereldwijd kwantuminternet.

De kwantumgoudkoorts zal speculanten aantrekken. Maar volgens Paolo Bianco van het grote lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus, wordt 2018 het laatste jaar om te beginnen investeren in kwantumtechnologie. Voor wie langer wacht, “verdampt elk voordeel van de snelle beslisser”, stelt hij.

De auteur is assistent-hoofdredacteur van Espresso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content