Grand tour naar Luik

In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk dat jonge aristocraten uit Noord-Europa na hun opleiding een rondreis door Europa ondernamen. De bestemmingen waren onder meer Parijs, Genève, Turijn, Milaan, Firenze, Padua, Bologna en Rome. Ook voor aankomende kunstenaars en architecten was een studiereis van enkele weken richting Rome essentieel: de klassieke kunst bestuderen werd beschouwd als de ultieme bekroning van het curriculum. Het was de bedoeling dat ze de klassieken kopieerden, maar ze ontmoetten er ook buitenlandse collega’s.

De impact van Rome is het thema van een groots opgezette expo in La Boverie in Luik. Er zijn 150 werken uit een vijftigtal internationale collecties te zien, waaronder een groot deel uit het Louvre. De bezoeker ontdekt romantische impressies van het Colosseum, mysterieuze ruïnes en gezichten op het Forum Romanum.

Het is gebruikelijk in La Boverie dat zo’n historische expo een hedendaags luik krijgt. Deze keer geven Yan Pei-Ming en Johan Muyle hun visie op de grand tour. Vanaf juni kunnen bezoekers de expo in La Boverie combineren met Jocondomania in Grand Curtius, eveneens in Luik. Daar is de collectie Mona Lisa-objecten te zien die Jean Margat onlangs aan het Louvre schonk.

Viva Roma, van 25 april tot 26 augustus in Museum La Boverie in Luik

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content