James Mennekens (CEO Nutchel): ‘We zijn géén vakantiepark’

© D. TERMONIA
Ad Van Poppel medewerker Trends

Met Nutchel in De Warre bij Neeroeteren heeft Limburg er een vakantiedomein bij.

Nutchel

Begin juni presenteerden James Mennekens, vroeger CEO van Center Parcs Europe en tegenwoordig ook betrokken bij het Betere Boerenbed, en de Limburgse ondernemer Chris Schelfhout Nutchel. Dat is een nieuw concept in glamping (luxueus kamperen) in het domein De Warre in Neeroeteren, een oude zandgroeve.

De bezoekers van het vakantiedomein in Neeroeteren verblijven in houten hutten die van alle gemakken voorzien zijn. Maar ze blijven eenvoudig. Zo zijn ze uitgerust met slechts één stopcontact. Schelfhout zou aanvankelijk twee of drie hutten plaatsen, maar heeft er nu 27 in het bosdomein gezet.

Vakantiepark?

Is Nutchel een vakantiepark zoals Center Parcs? “We zijn géén vakantiepark”, zegt Mennekens. “Een vakantiepark zet een hele infrastructuur op en daar plaatst men huisjes in. Het is er gestructureerd met activiteiten. Hier staan de huisjes in de natuur. Dat onderscheidt ons. We hebben alleen de wegen wat comfortabeler gemaakt. De mensen moeten het gevoel hebben in de natuur te leven.” In prijs is Nutchel wel te vergelijken met de vakantieparken. Met 150 à 160 euro per dag zit Nutchel volgens Mennekens op hetzelfde prijsniveau als de parken.

Doelgroep

Nutchel mikt op families met kinderen, die er drie of vier dagen willen verblijven om los te komen van de dagelijkse drukte. Daarmee vist het wel in dezelfde vijver als andere ‘verblijfsaccommodaties’. Igor Philtjens, de voorzitter van Toerisme Limburg, wijst erop dat de drie Limburgse vakantieparken vooral gezinnen met jonge kinderen aanspreken, net als de campings. De B&B’s trekken dan weer vooral koppels of vriendengroepjes aan. Limburg telt daarnaast ook negentien campings, veertien verblijfsparken, drie mini-campings en achttien kampeerautoterreinen.

Particulieren

“Sinds de komst van Airbnb willen de mensen wat bijverdienen via toerisme”, zegt Mennekens. “Wij maken met de log cabins iets dat makkelijk verplaatsbaar én charmant is. Een stacaravan bijvoorbeeld is verplaatsbaar, maar niet charmant. De hutten staan op stalen palen. We krijgen nu ook vragen van particulieren die een stukje grond hebben en daar zo’n houten hut op willen zetten.”

Limburg

In vijf jaar is het aantal overnachtingen in Limburg met 18 procent gestegen, tot 4 miljoen per jaar. Bijna 1,7 miljoen van die overnachtingen gebeuren in de drie Limburgse vakantieparken: Center Parcs Vossemeren in Lommel, Center Parcs Erperheide in Peer en Molenheide in Houthalen-Helchteren. Limburg zet zwaar in op toerisme, zegt Igor Philtjens, voorzitter van Toerisme Limburg vzw: “Na de sluiting van Ford Genk hebben we in het kader van SALK (Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, nvdr) vanuit de provincie er bewust voor gekozen in te zetten op de economie van de vrije tijd als speerpuntsector.” Mennekens beaamt dat Limburg veel te bieden heeft voor fietsers en wandelaars. “Maar”, zegt hij, “onze ambitie is niet de mensen buiten het domein te krijgen. We willen de mensen van de rust laten genieten.”

35 duizend banen

zijn er direct of indirect in de toeristische sector in Limburg, dat is een op de tien banen in Limburg.

1167 logies

telt Limburg, goed voor 40.349 bedden. De vakantieparken zijn goed voor 19,2 procent van het aanbod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content