Geen gesjeik, iedereen rijk

VROUWEN IN SAUDI-ARABIË Vanaf juni mogen ze autorijden. © REU

Saudi-Arabië verandert en daar gaat het land in 2018 aarzelend mee door. Kroonprins Muhammad bin Salman laat sociaal, politiek en economisch een nieuwe wind waaien. Hij heeft grote ambities. Die beginnen bij de economie. Het plan Visie 2030 moet het koninkrijk leren het zonder olie-inkomsten te stellen die lange tijd genereuze uitkeringen en makkelijke regeringsbaantjes financierden.

Geconfronteerd met onvrede onder het volk schroefde hij in 2017 evenwel besparingsmaatregelen terug. Zijn hervormingsmoed zal vooral op de proef gesteld worden bij de verkoop van 5 procent van de staatsoliemaatschappij Saudi Aramco. Die was gepland voor 2018, maar zal worden uitgesteld.

De overheid probeert de bevolking te sussen. De nieuwe General Entertainment Authority organiseerde in 2017 duizenden evenementen. In 2018 worden dat er nog meer, nu de regering de beperkingen versoepelt die de strikt islamitische maatschappelijke code van het koninkrijk oplegt.

Al die veranderingen verontrusten niet alleen de geestelijkheid. Leden van de koninklijke familie zijn geërgerd door de snelle opkomst van de kroonprins en zijn benoemingen van andere jonge prinsen op belangrijke posten. Maar ook door zijn onbesuisde buitenlandse avonturen, zoals de rampzalige oorlog in Jemen en de diplomatieke oorlog met Qatar.

De auteur is redacteur Midden-Oosten van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content