Flexibel en flexibel is twee

In het eerste kwartaal vloeide 6,8 miljard euro kapitaal van beleggers naar flexibele fondsen. Dat is een record. De producten in die categorie leggen een ongelijk parcours af.

Flexibele fondsen kunnen op steeds meer bijval van Belgische beleggers rekenen. De BEAMA, de Belgische vereniging van fondsbeheerders, publiceerde onlangs cijfers over het eerste kwartaal van 2017. Daaruit blijkt dat de beheerde activa van de gemengde fondsen in die periode zijn gestegen met 6,8 miljard euro – een record, volgens de organisatie. Gemengde fondsen beheerden eind maart een vermogen van 83,5 miljard euro en zijn daarmee veruit de grootste activaklasse in de portefeuilles van Belgische beleggers.

Vooral dynamische gemengde fondsen, die hun activa vrij kunnen verdelen tussen de verschillende klassen om de impact van crisissen en momenten van sterke volatiliteit te beperken, hebben successen geboekt. De beheerde activa van de 22 fondsen in onze selectie zijn met meer dan 12 miljard euro gestegen in de eerste zes maanden van dit jaar. Uit de prestaties van de eerste helft van dit jaar kunnen we een aantal conclusies trekken.

Uiteenlopende prestaties

De geselecteerde fondsen lieten sinds begin dit jaar een gemiddelde stijging van 3,53 procent optekenen, maar de resultaten van de producten lopen sterk uiteen (zie tabel). Alleen het fonds van BlackRock ging achteruit. Bovenaan in het klassement staat opnieuw een gemengd fonds van Rothschild Gestion. In 2016 was dat R Valor, nu is het de beurt aan R Club. Dat fonds, dat al meer dan 28 jaar wordt beheerd door Didier Bouvignies en Philippe Chaumel, kan zijn beleggingen in aandelen optrekken tot 80 procent van de activa, tegenover 100 procent voor R Valor.

“Ondanks zijn grote aandelenpositie heeft het fonds beter gepresteerd dan zijn referentie-index in een context van dalende markten”, stellen de fondsbeheerders in hun jongste maandelijks commentaar. “Het heeft geprofiteerd van sectorverschuivingen in het voordeel van valuewaarden (banken en grondstoffen) en van de lage blootstelling aan defensieve sectoren zoals voeding en consumptiegoederen.” De hoogste bijdrage werd geleverd door aandelen zoals Air France, Commerzbank en Intesa.

Rangschikking

Het gebeurt zelden dat een dynamisch fonds zich jaar na jaar aan de top van zijn categorie kan handhaven. Het eerste halfjaar was daar geen uitzondering op. Sommige van de populairste fondsen bij Belgische beleggers – zoals Ethna Aktiv, Flossbach von Storch Multiple Opportunities en Carmignac Patrimoine – begonnen het jaar minder goed. R Club haalde de top van het klassement ondanks een vrij moeilijk 2016, toen het fonds een van de weinige flexibele fondsen was die in het rood eindigden. Het ene jaar is het andere niet.

Morningstar-sterren

Alle grote dynamische fondsen hebben drie tot vijf Morningstar-sterren. Dat is een indicatie dat ze doorgaans goed presteren in vergelijking tot hun volatiliteit. Maar een vijfsterrenfonds is geen garantie dat de beheerders op korte termijn goede prestaties behalen.

Inschrijvingen

Sinds eind 2016 zagen veel fondsen hun beheerde activa sterk toenemen. Voor M&G Dynamic Allocation gaat het om een bedrag van meer dan 2 miljard euro. Onder de overige winnaars zitten ook JP Morgan Global Income (+4,3 miljard euro) en Invesco Pan European High Income (+2,8 miljard dollar). Relatief bekeken zijn de activa van M&G Dynamic Allocation (+63%) het meest gestegen, gevolgd door Flossbach von Storch Multiple Opportunities (+60%), DPAM Invest Balanced Dynamic (+47%) en R Valor (+39%).

Uitschrijvingen

Andere fondsen hadden dat geluk niet. Enkele producten zagen hun beheerde activa zelfs dalen sinds begin 2017. Dat is het geval van Ethna Aktiv, waarvan de prestaties de afgelopen twee jaar hebben teleurgesteld. De activa zijn afgenomen met meer dan 5 miljard euro sinds eind 2015, en met 900 miljoen euro sinds begin 2017. Ook BlackRock Global Allocation, JP Global Balanced en DNCA Invest Evolutif zagen geld wegvloeien.

In het geval van DNCA Invest Evolutif heeft die daling deels te maken met het vertrek van de belangrijkste beheerder van het fonds, die heeft aangekondigd dat hij met pensioen gaat. Morningstar schreef in een recent rapport dat “de nieuwe hoofdbeheerder zijn waarde zal moeten bewijzen, wat een grotere voorzichtigheid rechtvaardigt op dit moment”.

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content