Financier elkaars renovatie

FRÉDÉRIC DUJEUX EN XAVIER LAOUREUX "We lanceren ons platform uiterlijk volgend jaar buiten België." © GF

De Brusselse start-up Mozzeno, een digitaal platform waar particulieren geld kunnen lenen aan andere particulieren, faciliteerde in zijn eerste levensjaar meer dan een miljoen euro aan consumentenkredieten.

Wat Lending Club in de Verenigde Staten is, is Mozzeno in België. Een digitaal platform dat het voor particulieren mogelijk maakt geld te lenen aan andere particulieren. Die willen dat geld gebruiken om hun huis te renoveren, een tweedehands wagen te kopen, een reis te maken of hun studies te financieren. Via Mozzeno wordt de bank als financieringsvehikel omzeild.

Mozzeno ging in februari 2017 van start. In zijn eerste werkjaar kon de start-up 1317 particuliere investeerders aantrekken. Die stelden 771.622 euro ter beschikking van andere particulieren. Omdat Mozzeno ook optrad als makelaar voor de kredietverstrekker Elantis (Belfius), had het bedrijf eind januari 155 leningen toegekend, goed voor 952.217 euro.

“Dat betekent dat we in februari ons eerste werkjaar zeker afsluiten boven een miljoen euro”, zegt Xavier Laoureux, die samen met Frédéric Dujeux Mozzeno oprichtte. Per dossier werd gemiddeld 6143 euro uitgeleend. Het gemiddelde rendement voor investeerders bedroeg 2,30 procent netto (na aftrek van 30% roerende voorheffing).

Het aantal kredietaanvragen bedroeg 5652. Daarvan werden er 856 goedgekeurd en 155 effectief gerealiseerd. Dat komt omdat Mozzeno streng is in de beoordeling van de kredietnemers. Zo kon de onderneming de wanbetaling beperkt houden tot 0,58 procent. Een kredietverzekering beperkt de impact van wanbetalers op de investeerders.

Mozzeno knipt de consumentenkredieten in stukjes en verkoopt die als notes (financiële instrumenten vergelijkbaar met obligaties). Door in te schrijven op de notes is het mogelijk op een onrechtstreekse manier in de consumentenleningen te investeren.

Partnerships

“We zijn blij met waar we na één jaar staan”, aldus Laoureux. “Ons platform komt langzaam op snelheid. We zijn klaar om de groei te versnellen.” Daartoe zal Mozzeno partnerships sluiten met distributieketens of leveranciers van goederen. Een eerste samenwerkingsakkoord is getekend met de keukenverkoper Eggo. Die gaat de financiering van de keukenaankoop via Mozzeno aanbieden aan zijn klanten, en zal ook optreden als investeerder. Op die manier financiert Eggo deels zelf zijn klanten bij de aankoop van een keuken.

Laoureux ziet mogelijkheden voor gelijkaardige partnerships met bijvoorbeeld leveranciers van bouwmaterialen, raamprofielen of zonnepanelen, maar ook met dealers in tweedehands auto’s en verkopers van elektrische fietsen. “We moeten vooral zorgen dat het aantal investeerders en kredietnemers vrij gelijkmatig stijgt”, zegt Laoureux. “Op die manier kunnen we beide partijen op hun wenken bedienen.”

Omdat Mozzeno zijn inkomsten haalt uit een commissie op elk kredietdossier, wint de start-up bij een zo hoog mogelijk volume. Daarom zoekt Laoureux expansie naar het buitenland. “We lanceren ons platform uiterlijk volgend jaar buiten België. Daarvoor willen we dit jaar anderhalf miljoen euro kapitaal ophalen. Daarnaast willen we via Mozzeno Services de modules van ons platform commercialiseren bij derden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content