Familiekwestie

THOMAS PIETERS Organiseert met zijn familie een Belgisch golftoernooi. © BI

Het aftellen is begonnen. De spanning stijgt achter de schermen van de Belgian Knockout, het nieuwe toernooi van de European Tour dat van 17 tot 20 mei wordt gespeeld op het parcours van het Antwerpse Rinkven. Het wordt georganiseerd door de familie van Thomas Pieters, die zich wil inzetten voor de golfsport in ons land. Pieters besliste de Belgische Open, die niet meer is gespeeld sinds 2000, en de Belgacom Open opnieuw tot leven te wekken. Hij bracht daarvoor zijn hele familie op de been: zijn zus Lieselotte, zijn schoonbroer Jeremy Anciaux, zijn broer Pieter-Jan en zijn schoonzus Céline. “De stress is hoog. We werken zeven dagen per week”, zegt Lieselotte, die werd opgeleid bij IMG-McCormack en nu het management van haar broer Thomas voor haar rekening neemt. “Zo’n toernooi organiseren is een echte uitdaging. Gelukkig vormen we een hecht team.”

Een groot sportevenement opzetten in een klein land zoals België wordt almaar moeilijker. Zeker in het golf, een nichesport die ook kampt met een elitair imago. “Maar dit is het ideale moment om daar iets aan te doen”, zegt Jeremy Anciaux, die zijn baan in de Londense City heeft opgezegd om zich te ontfermen over PietersProduction. De golfsport zit in de lift, en evenementen zoals de Olympische Spelen en de Ryder Cup hebben de drempel verlaagd.

Voor de eerste editie begint de Belgian Knockout bescheiden, met een prijzengeld van 1 miljoen euro: het minimum om te worden opgenomen in het Europese circuit. “Maar reken je daarbij de televisierechten, de catering, de infrastructuur, de security, het personeel en de promotie van het evenement, dan kom je bij een budget van bijna 3 miljoen euro”, zegt Anciaux. “We hebben grote sponsors, zoals Delen Private Bank, BMW en Rolex. We krijgen ook steun van de golffederatie en Golf Vlaanderen. Ook de European Tour steunt ons, omdat die wilde dat er opnieuw een Belgisch toernooi op de kalender kwam. De ticketverkoop verloopt vrij goed en moet in de laatste week voor het toernooi in een stroomversnelling komen. Maar de eerste editie zal verlieslatend zijn. We hopen volgend jaar break-even te draaien en in 2020 winst te maken.”

De deelnemerslijst ziet er veelbelovend uit, met de drie Belgische topspelers – Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry – maar ook heel wat buitenlandse kampioenen, onder wie de Nederlander Joost Luiten en de Deen Thomas Bjorn, de kapitein van de Europese ploeg voor de Ryder Cup. Voor het publiek is vier dagen lang ook veel animatie voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content