Fabrikant en verdeler verbinden

© T. DE BOEVER
Roel Van Espen medewerker Trends

Met zijn bedrijf Hive CPQ wil bedenker en IT’er Frederik Taleman de communicatie tussen de fabrikant en de distributeur bevorderen, én het verkoopproces vereenvoudigen.

Fabrikanten gebruiken vaak een eigen e-commercesysteem om hun producten voor te stellen aan verdelers. Die laatsten moeten dus verschillende softwarepakketten gebruiken om bestellingen te plaatsen bij al hun producenten. De Gentse start-up Hive CPQ brengt daar verandering in, door zoveel mogelijk complementaire fabrikanten samen te brengen op een platform.

In juni 2017 richtte de 34-jarige Taleman zijn bedrijfje op. Intussen stelt hij al zes mensen voltijds te werk, onder wie vier programmeurs in Bosnië. Hij werkte voordien tien jaar als IT-verantwoordelijke bij een fabrikant van rolpoorten. Daar ontstond het idee om een onafhankelijke tool te ontwikkelen. “Een poortenproducent is nu eenmaal geen softwarebedrijf”, legt hij uit. “De technologie evolueert razendsnel, waardoor het moeilijk is een eigen oplossing op het juiste niveau te houden.”

Via Hive CPQ kunnen verdelers en installateurs op elk moment het up-to-date gamma van de fabrikant bekijken. In enkele klikken kunnen ze het gewenste product samenstellen. “Elke aanpassing van bijvoorbeeld de breedte of de hoogte toont meteen de implicatie op de prijs”, illustreert Taleman. “Bestellingen kunnen meteen geplaatst worden, en je kunt de orders opvolgen. Producenten kunnen onze cloudtool ook verbinden aan hun klanten- en planningssysteem.”

Bij de uitwerking van zijn strategie kreeg Frederik Taleman de steun van twee investeerders, en van het acceleratorprogramma The Birdhouse en het Scaleup.vlaanderen-initiatief van Agoria, Sirris en het overheidsagentschap Vlaio. De eerste test in de zomer van vorig jaar bij enkele poortenfabrikanten leverde zo’n 250 gebruikers op. Momenteel wordt Hive CPQ geïmplementeerd bij zes andere productiebedrijven. Tegen het einde van dit jaar zal het meer dan duizend distributeurs en installateurs bedienen.

3000 gebruikers

beoogt Hive CPQ tegen eind 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content