Fabrice de windt (41): ‘voor het eerst in acht jaar verwachten we groei’

Fraude bij BT’s Global Services divisie in Italië deed de Britse BT Group 530 miljoen pond afschrijven. Maar zelfs zonder dat blijft Global Services slabakken. De orders daalden 8 procent per jaar. De ‘cloud of clouds‘-strategie en de verhuizing van ICT-systemen naar de cloud laat BT een flinke productiviteitswinst boeken. Maar de messcherpe concurrentie roomt een deel van dat voordeel af. Toch blijft de CEO van BT in de Benelux, Fabrice De Windt, optimistisch. Met ongeveer 1000 werknemers in de Benelux, van wie 350 in België, bedient hij multinationale klanten als Solvay, KBC, ArcelorMittal, de NAVO en de EU.

Wat doet Global Services voor zijn klanten?

FABRICE DE WINDT. “Een mooi voorbeeld is het recente contract van zo’n 100 miljoen met Randstad. Dat heeft 3500 kantoren wereldwijd en werkte met 300 tot 350 lokale leveranciers. Wij gaan dat wereldwijd voor hen beheren en brengen alles naar de cloud. Zij krijgen een consistente oplossing met spraakdiensten vanuit de cloud voor 33.000 werknemers en hogesnelheidsverbindingen naar Amazon Web Services. Voor Randstad is dat een significante besparing en een enorme efficiëntieverhoging.”

Installeert BT dat zelf?

DE WINDT. “In sommige landen werken we met lokale partners. Wij doen het beheer. Maar in de recente EU-contracten, waar we clouddiensten leveren aan 52 Europese instellingen, doen we bijna alles zelf. Cisco levert in dit geval het materiaal.”

Waarom hebt u vertrouwen in het komende jaar?

DE WINDT. “We zijn in 2016 puur op de multinationals gaan focussen. Er zitten nog mooie projecten in de pijplijn. Voor het eerst in acht jaar verwachten we groei. In onze traditionele datacommunicatie en telefonie daalt de prijs per eenheid jaar na jaar. De toekomst zit in datacenters, samenwerking, clouddiensten, cloudcontactcenters en beveiliging. Daar stijgen onze volumes soms 20-25 procent.”

U moet uw medewerkers omscholen.

DE WINDT. “De gemiddelde leeftijd van ons personeel is begin veertig. We hebben al 12-13 procent omgeschoold. We moeten onze mensen zo dicht mogelijk bij onze klanten brengen. Niet enkel in verkoop, maar ook in projectmanagement, engineering en technische hulp op het terrein.”

Uw verkooporganisatie heet agressief te zijn.

DE WINDT. “Agressief zou ik het niet noemen, wel proactief. Ons contactcenter in de cloud, om een voorbeeld te nemen, bracht gigantische kosten mee. Hoe meer gebruikers, hoe beter je bedrijfswinstmarge.”

Heeft de brexit gevolgen?

DE WINDT. “Dat kan een impact hebben. Sommige contracten plannen ondersteuning vanuit de EU. Mogelijk moeten we ook herbekijken waar we bepaalde gegevens bewaren.”

U leidde vroeger de activiteiten in de financiële markten in Europa. Viel de omschakeling mee?

DE WINDT. “Ik zat van maandag tot vrijdag in het buitenland. Nu ben ik meer thuis ‘s avonds, al is dat niet vroeg. Ik probeer mijn tijd fiftyfifty te verdelen tussen Brussel en Amsterdam. En in de weekends probeer ik geen enkele match van mijn zonen te missen. Mijn dochter van zes hoop ik naar de tennisles te sturen.”

B.L.

“De toekomst zit in datacenters, samenwerking, clouddiensten, cloudcontactcenters en beveiliging”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content