“Elk weekend probeer ik me te herpakken”

© JELLE VERMEERSCH

“Wie werkt als een paard bewijst dat hij een ezel is. Dat staat al jarenlang te lezen op mijn persoonlijke website. Waarschijnlijk om mezelf aan die wijsheid te herinneren, want ik volg het advies niet altijd even flink op. Ik kan niet week in, week uit, jaar in, jaar uit evenwichtig leven. Ik ben iemand die van nature helemaal in iets kan opgaan en over haar grenzen kan gaan. Stort ik me op iets, dan ga ik zo diep dat ik het daarna een paar weken rustiger aan moet doen. Door de jaren heb ik geleerd dat dat een van mijn kwaliteiten is, maar het is ook een valkuil.

“Tijdens mijn carrière als topjudoka was dat een voordeel, want toen werkte ik altijd naar een wedstrijd toe. Daarna kon ik ontspannen. Ook als zelfstandige nam ik altijd enkele weken vakantie nadat ik een project had afgewerkt. Zodra je een bedrijf leidt, kan dat natuurlijk niet meer. Het werk stopt nooit. De voorbije vier jaar heb ik dan ook heel veel tijdens het weekend gewerkt. Nog altijd vind ik het moeilijk dan helemaal los te komen van het bedrijf, ook omdat ik het samen met mijn vriend heb opgericht. Ook in vrije momenten praten we er dus nog veel over.

“Toch probeer ik sinds een aantal maanden een beter gestructureerd en evenwichtiger leven te leiden. Ik weet dat het moet, dat ik dit leven anders niet jarenlang kan volhouden. De voorbije maanden ben ik daarom veel bezig geweest met hoe ik mijn werk beter kan organiseren om het efficiënter te doen. Zodat er meer tijd overblijft voor andere dingen.”

In het bos fietsen

“Het blijft een uitdaging, maar elk weekend probeer ik me te herpakken. Je moet je soms losmaken van je werk, om daarna productiever te zijn. Toch was het even wennen om weer meer vrije tijd te hebben. Ik wist eerst niet goed wat ik ermee moest aanvangen. Ik deed weinig anders dan uitrusten, waarschijnlijk omdat ik de voorbije jaren een vermoeidheid heb opgebouwd. Op 1 januari heb ik me voorgenomen toch opnieuw te beginnen sporten.

“Sindsdien maak ik tijdens het weekend weer lange fietstochten met mijn mountainbike. Er met een koersfiets op uittrekken zou ik nog leuker vinden. Daarmee ga je nog sneller, maar je kunt er niet mee in het bos fietsen. Dat doe ik nu wel regelmatig, al waag ik me niet aan zware tochten. Je vindt me meestal op knooppuntroutes.

“Dat fietsen maakt me fysiek weer wat sterker. Daar wil ik ook op andere manieren aan werken. Daarom kocht ik bijvoorbeeld een Power Plate. Als ik daar veel oefeningen op doe, heb ik minder last van de kwetsuren aan mijn voet en knie. Daarnaast volg ik nog af en toe yogalessen en meditatiecursussen. Yoga is tegenwoordig een hype, maar ik doe het al heel lang om lenig te blijven. Meestal gewoon thuis, maar tijdens lessen word je uitgedaagd het nog beter te doen.”

Tot rust

“Ook mediteren doe ik al heel lang, al van toen ik nog judo deed. Toch vind ik het nog altijd moeilijk daar de discipline voor op te brengen. Telkens als ik op dat kussen ga zitten, ben ik bang dat het tijdverlies zal zijn. Valt het op dat ik van nature nogal onrustig en hyperkinetisch ben ( lacht)? Terwijl mediteren allesbehalve tijdverlies is. Doe ik het niet, dan word ik nog onrustiger, dan ben ik zenuwachtiger, slaap ik slechter en ga ik minder efficiënt met tijd om. Dat merk ik in de periodes dat ik er geen tijd voor maak. Daarom probeer ik nu regelmaat in het mediteren te brengen. Ondertussen besef ik dat ik het gewoon moet doen, omdat het mijn gedachten tot rust brengt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content