Een virtueel kijkje binnenin

VIRTUELE RONDLEIDING Of het aantal klanten stijgt door de binnenkijken-optie, is moeilijk te meten.
Roel Van Espen medewerker Trends

Via Google kunnen geïnteresseerden een virtuele rondleiding in uw zaak maken. De 360 gradenopnames moeten potentiële klanten prikkelen om eens in het echt langs te komen.

Veel potentiële klanten gebruiken Google. Daarom is het voor een bedrijf essentieel daar maximaal aanwezig te zijn. Dat kan onder andere via een virtuele rondleiding in uw zaak. Voor winkels en horecazaken biedt die mogelijkheid – te vergelijken met Street View in Google Maps – heel wat troeven. Kunt u zich er weinig bij voorstellen? Typ dan in Google de naam van restaurant De Refugie in Tienen in. In de zoekresultatenpagina vindt u aan de rechterkant de optie om binnen te kijken in die zaak. Zoekt u naar het restaurant via Google Maps, dan kunt u via het linkermenu doorklikken op de panoramische foto’s.

U kunt zo’n virtuele rondleiding helemaal zelf maken. Google heeft daarvoor zelfs de handige mobiele app Street View die kan worden gebruikt op iOS- en Android-toestellen. U kunt 360 gradenopnames maken met de camera van uw smartphone of met een compatibel fototoestel. De panoramische beelden kunt u via de gratis app opladen. Wie daarna in Google de naam van uw zaak intikt, vindt de binnenkijken-optie terug in de zoekresultaten. In Google Maps hebben uw foto’s een 360 gradenaanduiding gekregen.

Google-professionals

Schakelt u daarvoor liever een vakman in? Google heeft een lijst met betrouwbare fotografen opgesteld. Die bieden doorgaans nog extra diensten aan. Ze kunnen de panoramische rondleiding bijvoorbeeld uitbreiden tot een virtuele beleving. Dat gebeurt door de beelden aan te vullen met interactieve en aanklikbare elementen. Voor die extra’s moet u minstens enkele honderden euro’s budgetteren, en voor grotere winkels kunnen de tarieven oplopen tot een paar duizenden euro’s. Die professionals helpen u doorgaans ook om uw zaak hoger te laten scoren in de zoekresultaten van Google.

Restaurant De Refugie besteedde het maken van de panoramische beelden uit aan een vakman. “Voor wie op voorhand al even wil kennismaken, is zo’n virtuele rondleiding een leuk concept”, zegt zaakvoerster Katrien Vanistendael. “Of we hiermee meer omzet genereren, valt moeilijk te becijferen, maar het is leuk dat we erin geslaagd zijn bovenaan in de Google-resultaten te geraken.” Ook de juwelenzaak PHIE huurde een door Google gecertificeerde fotograaf in voor de 360 gradenbeelden. “Geïnteresseerden kunnen zo al een kijkje nemen”, zegt zaakvoerder Paul Verseveldt. “Maar het is onmogelijk dat te vertalen naar meetbare resultaten.”

Een ander hulpmiddel om de aanwezigheid van uw zaak op internet te versterken, is de gratis tool Google Mijn Bedrijf. Die laat u zelf relevante informatie, zoals contactgegevens en openingstijden, toevoegen aan de Google-zoekpagina en aan Google Maps – ook al hebt u geen eigen website. Google Mijn Bedrijf laat u ook foto’s opladen om de zichtbaarheid van uw zaak te vergroten. In combinatie met een panoramische rondleiding, kan dat de interesse bij potentiële klanten aardig verhogen.

Roel Van Espen

U kunt 360 gradenopnames maken met de camera van uw smartphone of met een compatibel fototoestel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content