Een stand van zaken

In september 2008 brak de grootste financiële crisis van de naoorlogse geschiedenis uit. Slechte Amerikaanse kredieten hadden de hele banksector besmet. Na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vertrouwden de banken elkaar niet meer, en kwamen overal ter wereld financiële instellingen in moeilijkheden. In België kapseisde Fortis in september 2008, en ook Dexia en KBC moesten een beroep doen op overheidssteun.

Tien jaar na die bewogen periode bekijkt Trends wat er veranderd is in de financiële wereld. Zijn er lessen uit de crisis van 2008 getrokken? Zijn de banken nu veiliger? Hebben de staten de bankreddingen goed aangepakt? Kan het nieuwe Europese kader ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet meer moet bijspringen om banken te redden? Wat zijn de macro-economische littekens tien jaar na de crisis? En als er een nieuwe crisis komt, waar zitten dan de grootste risico’s?

Trends brengt wekelijks een analyse en een interview. Deze week hebben we het in de analyse over de lessen die getrokken werden na 2008. Hebben de regelgevers het kader veranderd waarin de banken opereren, of zijn de problemen onvoldoende aangepakt? En we praten met Jozef De Mey, de bestuursvoorzitter van Ageas. Samen met CEO Bart De Smet slaagde hij erin uit de assen van Fortis een sterke verzekeringsgroep uit te bouwen.

Volgende week: wat blijven de zwakke punten van de banken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content