Woningprijzen blijven stabiel

© BelgaImage
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De prijs van de woningen blijft stabiel, maar een rentestijging en economische malaise kunnen een domper op het optimisme zetten.

Midden december waarschuwde de Antwerpse professor Marc De Ceuster dat het Belgische woningvastgoed wel eens aan de vooravond van de ‘perfecte storm’ kan staan. Hij tekende op een colloquium van het Financieel Forum een scenario uit waarin de gemiddelde waarde van het residentiële vastgoed met 40 procent kon dalen na een rentestijging.

Dat is vooral een gevaar voor alleenstaande ouders, werklozen en jonge gezinnen met een laag inkomen. Het groeiende aantal leningen ten belope van 80 procent en meer van de waarde van de woning baart ook de Nationale Bank zorgen. De voorbije jaren daalde de private schuldgraad in de eurozone, terwijl de Belgische sinds 2015 boven het Europese gemiddelde steeg.

Crash onwaarschijnlijk

De Ceuster verwees ook naar KBC-topman Johan Thijs, die waarschuwt dat de opbrengst van de woonkredieten amper de kapitaalkosten dekt, en niet lang houdbaar is. Zijn eigen studiedienst tempert het pessimisme. De schuldenlast is niet excessief en het aantal wanbetalingen blijft laag. Volgens de studiedienst is de prijs van de Belgische woningen maximaal 10 procent overgewaardeerd. Een crash is dus onwaarschijnlijk.

Voor het afgelopen jaar verwacht de bank, net als de meeste vastgoedanalisten, een lichte nominale stijging van de mediaanprijs, met 2,7 procent. Standard & Poor’s rekent op 3,4 procent. In het basisscenario van de bank stijgt de mediaanprijs in 2019 met 2,3 procent. Een groeidaling door politieke perikelen kan roet in het eten gooien.

Weinig analisten verwachten sterke prijsdalingen. Zeker na de recente problemen op de aandelenmarkt houden beleggers de prijs van het woningvastgoed mee stabiel. De keerzijde is dat ze minder vermogende gezinnen naar de huurmarkt duwen.

Partner Content