‘Durf beslissingen te nemen’

© ID

Volgens eregouverneur Jan Briers wordt de macht van de politiek overschat. De festivalorganisator leest graag boeken van Stefan Hertmans en houdt van fietsen en mountainbiken in zijn provincie Oost-Vlaanderen.

Wat was uw grootste avontuur?

“Als student was ik op een eiland in het Tobameer op Sumatra. Ik was er alleen en luisterde naar de verhalen van de wietrokende ouderen die enkele jaren voordien nog de laatste Nederlandse missionaris hadden opgepeuzeld. Dat is een moment dat ik niet vlug vergeet.”

Wat is het beste boek dat u las?

De bekeerlinge van Stefan Hertmans. Ik had ook zijn Oorlog en terpentijn gelezen. Vorig jaar ontmoette ik Hertmans op de kerktrappen in Asciano in Toscane. De bekeerlinge vind ik een ongelooflijk straf boek, emotioneel ook onverbiddelijk hard. Het zal me lang bijblijven.”

Wat had u nooit verwacht?

“Dat iemand me zou bellen met de vraag gouverneur te worden van de mooiste provincie van het land. Ik had ook nooit gedacht dat ik zo graag zou samenwerken met een groep enthousiaste ambtenaren. Het afscheid van hen was moeilijker dan het verlaten van de mooie job. Ik heb daar heel veel professionalisme ontmoet, op alle niveaus.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Op zaterdagmorgen ga ik koersen in de zomer en mountainbiken in de winter. Ik heb een groep vrienden met wie we de uitdaging aangaan om ook bij slecht weer te vertrekken. Ik fiets graag in het Drongengoed, de groene long van Oost-Vlaanderen, de Scheldevallei, de Vlaamse Ardennen.”

Wie of wat wordt volgens u overschat?

“De macht van de politiek. Burgers neem zelf uw verantwoordelijkheid in de opvoeding van uw kinderen, in het verkeer, qua milieubewustzijn, enzovoort. We moeten dat weer leren. We verwachten alles van de politiek. Ik heb heel veel begrip voor de jongeren die in Brussel protesteren voor het klimaat, ik ben blij dat ze het doen. Laat ons hopen dat de beweging niet stilvalt.”

Wat wordt onderschat?

“Het belang van beslissingen durven te nemen. Beslissingen zowel in het gezin, in de job, maar ook rond mobiliteit en klimaat bijvoorbeeld. Dat geldt voor elke burger, maar zeker ook voor de politiek. De burgemeesters die hebben beslist te fuseren in Oost-Vlaanderen hebben allemaal gewonnen bij de verkiezingen. De burger apprecieert dat er knopen worden doorgehakt.”

Jan Briers (65) is de voorzitter van de European Festivals Association en van het Festival Van Vlaanderen Gent.

'Durf beslissingen te nemen'
© ID

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content