Duiken op kantoor

© GET

Hoe meer we afgeleid worden, hoe groter de behoefte ons te kunnen concentreren. Maar landschapskantoren zijn daar niet altijd geschikt voor.

Meer afleiding dan ooit

Dive At Work, een future-proof antwoord op een werkplek vol afleiding heet het nieuwe boek van Tim Christiaens, de oprichter van de productiviteitsadviseur Time Management Company. Landschapskantoren bestaan al decennia, maar de sociale media, smartphones en apps maken dat we nog vaker afgeleid zijn dan vroeger. En dat terwijl onze werklast stijgt. Christiaens maakt een onderscheid tussen surfen en duiken. Surfen staat voor de activiteiten die weinig concentratie vergen, zoals e-mailen, vergaderen of een takenlijst afwerken.

Duiken

Geconcentreerd werken doe je in wat Christiaens ‘duiktijd’ noemt. De belangrijkste taken doe je op een storingsvrije plaats. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met één ‘duikuur’ per dag, zonder collega’s, e-mail of telefoon. Zeker in landschapskantoren is dat niet vanzelfsprekend. Almaar meer organisaties werken daarom aan stille zones of investeren in een betere akoestiek. Ook thuiswerken kan een oplossing zijn. Christiaens raadt iedereen aan voor zichzelf uit te maken wanneer hij zijn beste werk levert. Hij adviseert ook vooral je energie- en aandachtsniveau te managen. Wat ben je met veel tijd voor een opdracht, als je er de energie niet meer voor hebt?

In The Pocket

De neveneffecten van landschapskantoren kan een bedrijf opvangen door goed na te denken over hoe het werken vormgeeft, zegt Jeroen Lemaire, de CEO van de appontwikkelaar In The Pocket. Het kantoor van de Gentse start-up heeft drie soorten ruimtes. “Wij zorgen dat we altijd zelf onze kantoorruimte kunnen inrichten. We hebben stukjes open office, voor maximaal twintig mensen. Daarnaast hebben we team spaces voor tien, twaalf mensen. We hebben ook een focusruimte met negen plaatsen.” Volgens Jeroen Lemaire is een goed evenwicht nodig tussen focusruimte en flexibele plekken die ontmoetingen mogelijk maken. “Er is een verschil tussen werk verzetten en productiviteit. Productiviteit betekent ook bruggen slaan tussen teams of samen nadenken over een complexe opdracht.”

Variatie

Het is moeilijk een alternatief te bedenken voor het landschapskantoor, geeft trendwatcher en veranderingspyscholoog Herman Konings toe, zelfs in geavanceerde landschapskantoren met verschillende soorten ruimtes, zoals concentratiehokjes. “Die zijn ongeveer een telefooncel groot. Je voelt je er opgesloten, het is niet vanzelfsprekend daar te werken.” Konings wijst op het verband tussen afleiding en productiviteitsverlies en de toenemende gevoeligheid voor geluidsvervuiling. “Een landschapskantoor wissel je het beste af met een ruimte waar je volledig tot jezelf kunt komen”, zegt Konings. “Stilteplekken, maar niet in de vorm van een hokje. Eigenlijk gaat het om ‘variatie, variatie, variatie’. Thuiswerken biedt soelaas, maar niet constant. Twee dagen per week is ideaal, anders vervaagt het evenwicht tussen werk en privé.”

2 steden

zijn er in de VS – New York en Los Angeles – waar je tegen betaling naartoe kunt voor een Caveday. Daar kun je geconcentreerd werken. Zonder smartphone of sociale media, maar met begeleiders die je helpen je werk gedaan te krijgen.

6 richtlijnen

van wetenschappers van Harvard voor aangename kantoorgebouwen: airco met goede filterefficiëntie, jaarlijks de luchtkwaliteit testen, regelmatig de waterkwaliteit controleren, de hele dag dezelfde temperatuur op kantoor, zo veel mogelijk daglicht en het achtergrondgeluid beperken tot 35 decibel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content