‘dicht bij je essentie blijven’

© Debby Termonia

ARNOUD RASKIN Oprichter vzw Mobile School en adviesbedrijf StreetwiZe

“De pure essentie van leiderschap zit in zelfleiderschap. Een goede leider is sterk verbonden met zijn essentie. Hij weet dat hij daar levenslang aan moet werken door zichzelf ter discussie te stellen. De werkelijkheid trekt ons weg van onze essentie en onze talenten. Soms laten we ons verleiden door meer prestige of een mooiere auto. Mensen die dicht bij hun essentie blijven, kunnen consequente keuzes maken en daar consequent naar handelen. De geloofwaardigheid die je zo krijgt, in combinatie met de expertise die je opdoet, geven je het potentieel ideeën te poneren, mensen te inspireren en ondernemend te zijn.”

“Het allerbelangrijkste is het evenwicht bewaken in alles wat we doen. Het evenwicht tussen de emotionele, creatieve start-upcultuur aan de ene kant en aan de andere kant resultaatgericht en efficiënt zijn. Het is belangrijk niet door te schieten naar een van die twee kanten, ook wanneer je te maken krijgt met conflicten in je team of in je model.”

“Er is veel comfort en welvaart in onze samenleving en wanneer iets fout loopt, zoeken we de oorzaak extern – de politiek, de collega’s of de bazen. We kijken nauwelijks of we het probleem anders kunnen aanpakken. Veel mensen vinden dat we nu in een soort doemscenario leven, maar ik zou zeker niet willen ruilen met mijn grootouders. Ik denk dat het grootste probleem is dat we niet in staat zijn om te gaan met de onzekerheid die ons omgeeft. Door de welvaart zijn onze veerkracht en onze wendbaarheid verminderd. Veerkracht onderhoud je door af en toe uit je comfortzone te treden.”

CYNTHIA VANHEE Directeur Communicatie GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

“Choose your battles is iets wat vaak terugkwam in onze gesprekken. Je kunt veel energie verspillen met prutserijen of de frustraties van alledag, maar het belangrijkste is dat je naar je doel blijft kijken. Dan zie je de kansen en ga je de goede richting uit. Ik kan echt geholpen worden door een mentaal beeld zoals ‘ik kijk naar de horizon en niet naar mijn eigen navel’.

“Mijn startersfout als jonge leidinggevende was dat ik te ongeduldig was. Jonge leiders moeten zichzelf wat tijd geven om te wortelen. Ze moeten zichzelf leren kennen en stevig in hun schoenen leren te staan, voor ze zich op hun job storten. Eerst wortelen om dan te groeien. Zo kom je vanzelf bij jezelf uit. In het begin krijg je veel verschillende adviezen van mensen. Achteraf merkte ik dat het enige echt waardevolle advies was dat je je eigen manier van leiderschap moet vinden. Ik kan maar op één manier leider zijn, met de talenten die ik heb en de vaardigheden die bij mijn persoonlijkheid passen.”

“Ik vind het belangrijk dat mensen in het team hun eigen speelveld krijgen om hun weg te banen bij een opdracht. Het doel is duidelijk, maar er zijn veel manieren om het te bereiken. Laat hun inventiviteit en creativiteit maar geprikkeld worden. Dat is de enige manier om gemotiveerd te blijven. We praten wel samen over de hoeken van het speelveld, zodat ze daarbinnen blijven. Ik praat ook veel met het team over de verbondenheid met de waarden van onze organisatie. Past wat we doen met de communicatiedienst bij ons pedagogisch project? Daar leg ik veel nadruk op.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne, fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content