De motor achter de nieuwe operator

JACQUES BONIFAY "Wij zetten Unleashed in een sterke onderhandelingspositie."
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Unleashed, het voormalige VikingCo, maakt zich klaar om de vierde grote operator in België te worden. Daarvoor rekent het op de infrastructuur van het Franse Transatel.

Unleashed, de nieuwe koepel boven Mobile Vikings en JIM Mobile, is in handen van Medialaan, de 50/50-jointventure van De Persgroep en Roularta Media Group. Dat Unleashed de infrastructuur moet krijgen om te kunnen concurreren met Proximus, Telenet en Orange, was een van de voorwaarden van Europees commissaris Margrethe Vestager om de overname van Base door Telenet goed te keuren.

Daarvoor doet het een beroep op Transatel, niet alleen de oudste virtuele operator van Frankrijk, maar ook een engineeringbureau dat tientallen andere heeft geholpen een virtuele operator te worden. “Unleashed krijgt zijn eigen netwerkcode. Op die manier kan het in één nacht van netwerkleverancier veranderen. Van Base naar, bijvoorbeeld, Proximus”, zegt Jacques Bonifay, de CEO en oprichter van Transatel. “Daarmee komt het in een sterke onderhandelingspositie tegenover de Belgische operatoren.” Bonifay werkte voor Airbus en McKinsey, en heeft van het aanvuren van concurrentie zijn carrière gemaakt. Hij won het Unleashed-contract naar eigen zeggen tegen het Chinese Huawei.

Vernieuwen

Transatel is een privébedrijf met naar eigen zeggen 180 medewerkers. In 2014 boekte het 24,5 miljoen euro omzet (+17%) en een nettowinst van 1,8 miljoen (+28%). Bonifay is ook de voorzitter van de belangenorganisatie MVNO Europe, die de meeste grote Europese mobiele virtuele operatoren vertegenwoordigt. In die positie lobbyt hij voor lage groothandelstarieven in de ‘roaming tegen thuistarief’-verordening, die roamingtoeslagen in Europa verbiedt vanaf 15 juni.

Voor Transatel betekent dat praktisch het einde van zijn historische kernactiviteit. Transatel was bij de eerste aanbieders om nummers van verschillende landen aan één simkaart te koppelen. Abonnees in het buitenland konden daarmee tegen lokaal tarief bellen en gebeld worden. De slimme oplossing botste echter op de hardnekkige weigering van Duitse en Britse operatoren om akkoorden te sluiten. Transatel bleef wel vernieuwen. Het claimt akkoorden met meer dan 100 operatoren voor zijn SIM 901-kaarten die in apparatuur kunnen worden ingebouwd en wereldwijd lokale tarieven gebruiken. Microsoft is een klant. “Het internet van de dingen is een groeimarkt.”

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content