‘De Fed heeft ook impact op onze economie’

© K. VAN EXEL
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Na het vertrek van vicegouverneur Stanley Fischer ligt voor president Donald Trump de weg open om de Amerikaanse centrale bank volledig naar zijn hand te zetten. “Het mandaat van de Fed laat geen ruimte om het Witte Huis zijn zin te geven”, zegt Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius.

Na het vertrek van Stanley Fischer bij de Amerikaanse centrale bank zijn vier van de zeven bestuurszitjes vacant. Volgend jaar loopt het mandaat van voorzitter Janet Yellen af. Kan Donald Trump de Federal Reserve (Fed) nu volledig naar zijn hand zetten?

GEERT GIELENS. “In principe wel, maar zo’n vaart zal het niet lopen. De Fed is geen politiek orgaan, maar een technocratische instelling. De bestuurders hebben soms een politieke kleur, maar na hun benoeming kunnen ze onafhankelijk werken.

“De belangrijkste vraag is of Trump Yellen volgend jaar herbenoemt of niet. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat hij dat niet zal doen. Wie het dan wel wordt, blijft koffiedik kijken. Hoe dan ook kan Trump niet zomaar iemand benoemen die zijn politieke wensen uitvoert. De Fed heeft een vrij strikt mandaat: prijsstabiliteit en volledige werkgelegenheid nastreven. Dat laat niet zo veel ruimte om het Witte Huis zijn zin te geven.”

Fischer sprak zich onlangs sterk uit tegen de afschaffing van de striktere regels voor Wall Street. Is het geen risico dat Trump zijn stempel drukt op de Fed door voorstanders van de deregulering van de financiële sector te benoemen?

GIELENS. “Als je ziet wat gebeurd is na de deregulering van de financiële sector sinds de jaren tachtig, is die strikte regulering duidelijk nodig. De afschaffing van Dodd-Frank (de nieuwe bankenregels na de crisis, nvdr) zou dus zeker een risico inhouden. Maar er zijn meer onzekere factoren. De Amerikaanse economie zit dicht tegen volledige werkgelegenheid aan, en toch stijgen de lonen nauwelijks en is er weinig inflatie. De oude economische modellen staan dus ter discussie.”

Welke richting wil Trump de Fed uitsturen? Tijdens zijn campagne liet hij zich kritisch uit over de lage rente, maar is hij nu nog een voorstander van een strakker beleid?

GIELENS. “Trump wil de groei stimuleren door de belastingen te verlagen en in infrastructuur te investeren. In principe zou hij daarom een voorstander van een lage rente moeten zijn. Aan de andere kant is hij natuurlijk een Republikein, en die geven niet graag geld uit. De massale geldinjecties van de voorbije jaren stroken ook niet met hun geloof in een kleine overheid. Laat ons zeggen dat Trump zich moeilijk laat vastpinnen en weleens van mening durft te veranderen.” (lacht)

Waarom moet de Belg wakker liggen van de onzekerheid bij de Fed?

GIELENS. “DeFed heeft ook een grote impact op onze economie. Denk maar aan de invloed op de rente. Mocht de Amerikaanse rente plots een procentpunt stijgen, dan zou de rente ook hier stijgen. En er is natuurlijk het effect op de dollarkoers, die de voorbije maanden vrij fors gedaald is. Bedrijven die zich niet hadden ingedekt tegen die daling, zien hun inkomsten omgerekend naar euro met 10 à 15 procent terugvallen. Het beleid kan dus zware consequenties hebben voor ieder van ons.”

JASPER VEKEMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content