Daar zijn de fietsers weer

© Debby Termonia

Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het nieuwe Belgische wielerseizoen op gekomen. In de komende maanden wordt ieder weekend wel ergens te lande een koers gereden. Drukke tijden dus voor Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en collega’s. Maar lang niet alleen de bekende wielrenners verdienen met fietsen hun brood.

‘Fietsen herstellen voor onlineconcurrenten’

Patrick Degeyter, PDG Bikestore

“In mijn jeugd leerde ik fietsen te herstellen. Daar maakte ik mijn beroep van. De verkoop kwam er later bij. Nu heb ik fietsenhandels in Baarle-Drongen en Mariakerke.

“De voorbije tien jaar heb ik mij gespecialiseerd in e-bikes. Dat die een succes zouden worden, heb ik altijd geweten. Gelukkig voor onze branche, want het is niet omdat fietsen een hype is, dat wij gouden zaken doen. De concurrentie van het internet is moordend, ook in het hogere segment. Onlinespelers kunnen uitpakken met scherpere prijzen.

“Alleen kan je bij hen niet terecht voor onderhoud en herstellingen. Daar hebben die onlineketens iets op gevonden: ze verkopen de fietser een duur onderhoudscontract en besteden de herstellingen uit aan bedrijven zoals dat van mij. Eerst zag ik dat niet zitten, maar uiteindelijk ben ik zee gegaan met een Nederlandse keten, die mij goed betaalt voor dat werk.

“Gelukkig heb ik nog trouwe klanten. Echte fanaten, die zich geregeld een nieuwe fiets aanschaffen en voor wie de prijs geen rol speelt. Dat zijn klanten voor wie je met plezier iets extra doet. Een fiets ophalen, repareren en terugbrengen? Geen probleem. Met onze service onderscheiden wij ons, en met het persoonlijke contact. Welke grote speler kan zeggen dat hij elke klant persoonlijk kent?”

“Twaalf jaar geleden heb ik een amateurwielerclub opgericht. Ieder weekend verzamelen we in het cafeetje dat ik in mijn winkel heb ingericht. Ook dat zorgt voor klantenbinding. De meesten komen liever niet met een fiets die ze elders hebben gekocht.”

Daar zijn de fietsers weer
© Debby Termonia

‘Collega’s samen laten fietsen’

Ben Deburchgraeve, Pirazzo

“Ik ben altijd een wielerfanaat geweest. Vijf jaar geleden heb ik Pirazzo Sportswear opgericht. We ontwerpen, produceren en verkopen sportkledij op bestelling, voor amateursportclubs en bedrijven, in binnen- en buitenland. Vooral fietskledij, maar we kleden ook loop-, voetbal-, en hockeyclubs.

“Wij onderscheiden ons door de best mogelijke kwaliteit aan te bieden tegen een interessante prijs, door persoonlijk contact en advies, en met een eigentijds en stijlvol design, onder het motto ‘less is more’. Dus geen 38 logo’s of schreeuwerige kleuren, wel eenvoudige ontwerpen en natuurlijke tinten. Al blijft het zoeken naar een evenwicht, want het logo van de klant moet er altijd op. Voor de marketing, en om fiscale redenen.

“Voor bedrijven organiseren wij sportieve evenementen. Fietstochten bijvoorbeeld, waarvoor CEO’s zich samen met hun medewerkers inschrijven. Het werkt wanneer de baas het goede voorbeeld geeft. Tegelijk zijn dat ook netwerkmomenten, toegankelijk voor de doorsnee fietser. Niet iedereen moet de Ronde van Vlaanderen rijden, maar als een deel van de medewerkers op die manier aan het sporten slaat, dan is dat een mooi resultaat. Bovendien ondersteunen we met die evenementen goede doelen. Iedereen wint dus.”

Daar zijn de fietsers weer
© Debby Termonia

‘Ooit in eerste klasse fietsen’

Timothy Stevens, profwielrenner

“Ik fiets al sinds mijn twaalfde. Tot voor kort was ik ‘elite zonder contract’. Hoe goed je dan ook rijdt, van het prijzengeld kan je niet leven. Een gewonnen wedstrijd levert in dat circuit zelden meer dan 1000 euro op, een bedrag dat je met de hele ploeg moet delen. Gelukkig heb ik lang bij mijn ouders kunnen wonen en verdiende ik geld als jeugdtrainer. Ik heb ook een diploma analist-programmeur, dat na mijn wielercarrière nog van pas zal komen.

“Sinds 1 januari heb ik een profcontract bij Cibel-Cibon, een kleine wielerploeg. Dat betekent een vast maandloon, naast het prijzengeld dat al wat interessanter is in de wedstrijden die wij rijden: Nokere Koerse, Kuurne-Brussel-Kuurne, de Ronde van België, … Je kan dat circuit vergelijken met de tweede klasse in het voetbal. Aan de eersteklaswedstrijden, zoals de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen, mogen wij niet deelnemen.

“Mijn dagtaak bestaat uit trainen, op mijn voeding letten en rusten. Een gedisciplineerd leven, dat geen ruimte laat voor uitgaan, pintjes drinken of andere uitspattingen.

“Nu ik zover sta, droom ik er stiekem van ooit in ‘eerste klasse’ te fietsen en bekend te worden. Wie weet, nu ik begeleiding krijg op een hoger niveau en ervaring opdoe met langere koersen, kan ik misschien nog een flinke stap vooruit zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content