Daar komen de robots

Een kindvriendelijke expo in het Gentse Designmuseum toont de geschiedenis en de toekomst van de robotica in het dagelijks leven. Van R2-D2 uit Star Wars tot de Tamagotchi en interactieve seksspeeltjes.

Wie in de Jan Breydelstraat wandelt, op weg naar het Gentse Designmuseum, schrikt een beetje. Een computerstem klinkt door een goed verborgen speaker. Hij stelt kritische vragen over hoe robots het leven van mensen kunnen veranderen. In de tentoonstelling Hello Robot passeer je een reeks provocerende affiches. “Talking about robots means you hate children and nature“, staat op een ervan. Het kunstwerk zet je op het verkeerde been: de expo is niet wereldvreemd en ook niet kindonvriendelijk. In een frisse interactieve opstelling ontdek je een stand van zaken van de wereld van de robotica – zowel in huis, in de industrie als in de fantasie.

De nadruk ligt niet zozeer op design, al zie je robots die meubilair in 3D printen. De expo schetst vooral hoe robots een hulpmiddel kunnen worden. Er zijn treffende installaties waar ze kinderen de zuigfles geven of waar pratende robots dementerende bejaarden gezelschap houden. Heel bijzonder is de XBT, een chip die je onderhuids kunt laten inplanten, als vervanging van huissleutels en identiteitspapieren.

De expo stelt kritische vragen. Wordt de afstand tussen de mens en de robot kleiner? Is de robot onze vriend of onze vijand? Ook ethische vragen komen aan bod, bijvoorbeeld hoe robots op de arbeidsmarkt zullen ingrijpen.

Beneden is het fascinerend om te zien hoe alomtegenwoordig robots al decennialang in ons leven zijn. R2-D2 uit Star Wars, die speciaal voor de expo naar België is gehaald, is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar ook de Tamagotchi, Sony’s robothond Aibo en de mensrobot in Björks videoclip All is Full of Love tonen hoe de mens en de robot steeds meer naar elkaar toegroeien. Tot in onze intiemste ruimtes: ook als seksspeeltje in de slaapkamer.

Hello Robot. Design tussen mens en machine, tot 15 april in het Gentse Designmuseum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content