Capsules vol omega 3

© Wouter Rawoens

Lambo Laboratoria produceert dagelijks 2 miljoen gelcapsules. Met een duizelingwekkende snelheid flitsen groene, rode, gele en zwarte parels met voedingsmiddelen door de fabriek. De enige Belgische producent heeft de wereld als groeimarkt.

Op naar 1 miljard gelcapsules

Een miljard gelcapsules zullen in 2025 van de band rollen in de vier jaar geleden gebouwde fabriek in Wijnegem. De vijfde generatie tilt het familiebedrijf Lambo Laboratoria op een hoger niveau op de groeiende markt van de voedingssupplementen. “We zijn de enige producent van gelcapsules in België”, zegt managing director Uwe Leonard (45). Hij leidt samen met zijn broer Michaël (47) de kmo met zeventig werknemers. Hun zus Steffi is diensthoofd farmaceutische didactiek aan de KU Leuven en ondersteunt het labo een dag per maand.

“Internationaal zijn we een nichespeler. We hebben geen eigen merk, maar produceren voor huis- en A-merken”, zegt Uwe Leonard. “Wij specialiseren ons in technisch moeilijkere formules in kleine tot middelgrote hoeveelheden. We investeren elk jaar 800.000 euro in onze groei. Dat leverde onder meer onze BE-Caps op, waarmee we de troeven van België uitspelen: kwaliteit, innovatie, flexibiliteit en maatwerk.”

In 2018 rolden 400 miljoen capsules uit de machines, of de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 80 procent is voor de export. Dankzij een bestseller in Libanon – een DHA-rijk visolieproduct voor zwangere vrouwen – veroveren de Antwerpenaren het Midden- en het Verre Oosten. Samen met de farmadivisie van het bedrijf levert dat een omzet op van 11 miljoen euro.

1 Visolie uit Peru - Het basisingrediënt voor de meeste gelcapsules is visolie, boordevol omega 3. Peru is met zijn grootschalige  ansjovisindustrie de belangrijkste  leverancier. Eén capsule bevat de olie van dertig kleine visjes. De kruiden komen uit alle hoeken van de wereld.
1 Visolie uit Peru – Het basisingrediënt voor de meeste gelcapsules is visolie, boordevol omega 3. Peru is met zijn grootschalige ansjovisindustrie de belangrijkste leverancier. Eén capsule bevat de olie van dertig kleine visjes. De kruiden komen uit alle hoeken van de wereld.© Wouter Rawoens
2 Recepten op maat - Lambo Laboratoria heeft geen  eigen merk. Elk recept wordt op de maat van de klant ontwikkeld, bijvoorbeeld Omega 3-viszuur met roderijstgist tegen hoge cholesterol. Dagelijks worden zeven mengelingen geproduceerd in speciaal ontworpen inox ketels.
2 Recepten op maat – Lambo Laboratoria heeft geen eigen merk. Elk recept wordt op de maat van de klant ontwikkeld, bijvoorbeeld Omega 3-viszuur met roderijstgist tegen hoge cholesterol. Dagelijks worden zeven mengelingen geproduceerd in speciaal ontworpen inox ketels.© Wouter Rawoens
3 Gelatine voor omhulsel - In een ruimte verderop mengen  de medewerkers van Lambo Laboratoria elke maand 10 ton gelatinekorrels met water en eventueel met kleur- en smaakstoffen. Dat wordt het omhulsel voor het visoliemengsel. De gelatine moet tot 60 graden Celsius worden afgekoeld.
3 Gelatine voor omhulsel – In een ruimte verderop mengen de medewerkers van Lambo Laboratoria elke maand 10 ton gelatinekorrels met water en eventueel met kleur- en smaakstoffen. Dat wordt het omhulsel voor het visoliemengsel. De gelatine moet tot 60 graden Celsius worden afgekoeld.© Wouter Rawoens
4 2 miljoen capsules - Aan de productiemachines komen de gelatine en de inhoud samen. De matrijzen snijden de gelatine, die langs twee kanten wordt aangevoerd, in de juiste vorm en plakken de twee helften aaneen. Tegelijk worden ze gevuld met het voedingssupplement. Zeven secuur afgestelde machines  leveren 2 miljoen gelcapsules per dag.
4 2 miljoen capsules – Aan de productiemachines komen de gelatine en de inhoud samen. De matrijzen snijden de gelatine, die langs twee kanten wordt aangevoerd, in de juiste vorm en plakken de twee helften aaneen. Tegelijk worden ze gevuld met het voedingssupplement. Zeven secuur afgestelde machines leveren 2 miljoen gelcapsules per dag.© Wouter Rawoens
5 Drogen en draaien - In een fractie van een seconde is het product klaar. Meteen na de productie rollen de zachte en warme gelcapsules door droogtrommels. Ze worden gekoeld en gedroogd met koude, droge lucht tot ze steviger zijn. Enkel als de temperatuur, de luchtvochtigheid en vele andere parameters in evenwicht zijn, kom je tot kwalitatieve capsules.
5 Drogen en draaien – In een fractie van een seconde is het product klaar. Meteen na de productie rollen de zachte en warme gelcapsules door droogtrommels. Ze worden gekoeld en gedroogd met koude, droge lucht tot ze steviger zijn. Enkel als de temperatuur, de luchtvochtigheid en vele andere parameters in evenwicht zijn, kom je tot kwalitatieve capsules.© Wouter Rawoens
6 Twee dagen rust - Het hele proces vraagt best wat manuele acties en controle. In de droogfase neemt de menselijke inbreng nog toe. De gelcapsules worden over bakplaten verdeeld, op karren gestapeld en in een van de vier droogkamers gereden. Bij een temperatuur van 18 tot 25 graden Celsius en een relatieve vochtigheid tussen 10 en 30 procent moeten ze tot twee dagen uitharden.
6 Twee dagen rust – Het hele proces vraagt best wat manuele acties en controle. In de droogfase neemt de menselijke inbreng nog toe. De gelcapsules worden over bakplaten verdeeld, op karren gestapeld en in een van de vier droogkamers gereden. Bij een temperatuur van 18 tot 25 graden Celsius en een relatieve vochtigheid tussen 10 en 30 procent moeten ze tot twee dagen uitharden.© Wouter Rawoens
7 Laatste olie - Vervolgens draaien duizenden capsules een kwartier in een soort poliertrommel met speciale doeken. Die absorberen de laatste olie die nog aan de buitenkant van de capsules kleeft. De fabriek sleutelt aan een methode om dat automatisch te doen verlopen in de droogtrommel.
7 Laatste olie – Vervolgens draaien duizenden capsules een kwartier in een soort poliertrommel met speciale doeken. Die absorberen de laatste olie die nog aan de buitenkant van de capsules kleeft. De fabriek sleutelt aan een methode om dat automatisch te doen verlopen in de droogtrommel.© Wouter Rawoens
8 Controle - Ter controle neemt een camera wel 6000 foto's per seconde van voorbijrollende capsules. Elders in de ruimte voert iemand extra visuele kwaliteitscontroles uit. Elke afwijking wordt uitgesorteerd. Zodra de capsules zijn verpakt in plastic en karton, worden ze getransporteerd naar de klant, die er zijn merkverpakking mee vult en ze op de markt brengt.
8 Controle – Ter controle neemt een camera wel 6000 foto’s per seconde van voorbijrollende capsules. Elders in de ruimte voert iemand extra visuele kwaliteitscontroles uit. Elke afwijking wordt uitgesorteerd. Zodra de capsules zijn verpakt in plastic en karton, worden ze getransporteerd naar de klant, die er zijn merkverpakking mee vult en ze op de markt brengt.© Wouter Rawoens
Capsules vol omega 3

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content