Brussel kunsthoofdstad

Nu The Independent uitwijkt naar het najaar, heeft Art Brussels opnieuw vrij spel als de enige grote hedendaagsekunstbeurs in Brussel.

Art Brussels is een halve eeuw oud, maar zo ziet de beurs er niet uit. Een beurs die inzet op de artistieke nieuwlichterij met een edgy selectie van galeries, kan moeilijk stoffig worden. Twee jaar geleden was met Independent een geduchte concurrent opgestaan. Veel verzamelaars en galeriehouders verwelkomden het extra aanbod in het drukste kunstweekend van het jaar. Dit jaar rukt Independent, een New Yorks beursconcept, zich los van Art Brussels. Het verhuist naar november.

Art Brussels kan weer volop inzetten op zijn eigen toekomst. Dat betekent: continu innoveren met nieuwe standhouders én nieuwe concepten lanceren. Dit jaar staan aan de inkom acht monumentale sculpturen. Verwacht werk van onder meer Bernd Lohaus (Tommy Simoens Gallery), Karl Philips (Dauwens & Beernaert Gallery) en Henk Visch (Tim Van Laere Gallery).

Mystic Properties is het belangrijkste zijproject dit jaar: Elena Sorokina, de curator van de kunstopleiding HISK in Gent, bracht HISK-alumni en kunstenaars samen die werk maakten in relatie tot het Lam Gods. De Belfius Art Collection selecteert een reeks werken van kunstenaars uit haar depots, onder wie Berlinde De Bruyckere, Michaël Borremans, Luc Tuymans en Lili Dujourie.

Zelfs zonder Independent zijn er naast Art Brussels nog andere initiatieven. Poppositions houdt het midden tussen een beurs, een gecureerde tentoonstelling en een platform voor lezingen en presentaties van kunstenaars. Het Spring Art Salon is een beurs voor 25 opkomende artiesten zonder galerie in de Ancienne Nonciature.

Art Brussels, van 19 tot 22 april in Tour & Taxis, BrusselPoppositions, van 19 tot 22 april in Atelier Coppens, Nieuwe Graanmarkt, BrusselSpring Art Salon, van 20 tot 22 april in de Ancienne Nonciature op de Zavel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content