Belgisch merk met Ethiopische roots

Het Belgische modemerk Akaso gebruikt prints getekend door de Kara-stam, bekend voor zijn bodypaintkunst. Onlangs opende een eerste flagshipstore in Brussel.

Authenticiteit

Nadat hij twee meisjes uit Ethiopië had geadopteerd, begon Philippe Vertriest de Afrikaanse cultuur te bestuderen. Bij de Gentse ontwerper die al een hele tijd in Brussel woont, rijpte het idee van een modelabel met prints en tekeningen die geïnspireerd zijn op bodypaintmotieven. “Ik wilde met het Kara-volk werken omdat het harmonieuze kleurgebruik en de stijl van zijn bodypainting me meer aanspraken dan die van andere volkeren.”

Onderhandelingen

“Voor ik in contact kon komen met het Kara-volk, moest ik zorgen voor wetenschappelijke omkadering en tal van hooggeplaatste personen ontmoeten”, zegt Vertriest. Het project van de Gentenaar viel erg in de smaak bij dat sedentaire volk, dat in het zuiden van Ethiopië op de oostelijke oever van de Omo-stroom woont. Voor het eerst kregen ze een voorstel om deel uit te maken van het ontwerpteam van een buitenlands project en hoefden ze zich niet passief te schikken naar de instructies van een kunstfotograaf of documentairemaker. “Ik wil met Akaso een mooi en authentiek verhaal brengen waar de eigenaars van de kunst echt iets aan hebben en dat hen een return garandeert”, zegt Vertriest.

Ontwerpers

Het ontwerpteam van Akaso telt zowel Belgische designers als Afrikaanse kunstenaars. De Belgen denken de modellen uit, de mensen uit Afrika tekenen motieven en prints die rechtstreeks geïnspireerd zijn op de eeuwenoude bodypaintkunst, abstracte en grafische beschilderingen van het lichaam. Zes leden van de Kara, drie mannen en drie vrouwen, werden door hun gemeenschap aangewezen om aan het project deel te nemen. “De kunstenaars worden vergoed zoals een designer hier in Europa zou worden betaald, 250 euro per tekening, zelfs al wordt die uiteindelijk niet gebruikt in de collectie”, zegt Philippe Vertriest uit.

Europese productie

De collectie wordt vervaardigd in Europa, met Europese materialen, van garen tot eindproduct. De jersey komt uit Oostenrijk of Portugal. Het tricot wordt dan weer geproduceerd in Italië of in Bulgarije. Bij het merk zijn vooral tops, sweatshirts, truien en ook enkele jurken te krijgen. Volgend seizoen wordt een mannencollectie voorgesteld. Volledige collecties zijn er nog niet omdat Akaso nog niet genoeg winkels heeft. Zopas heeft Akaso zijn eerste flagshipstore Brussel geopend.

Website

De volgende stap moet een winkel in Antwerpen worden. Tot nu toe was Akaso in Vlaanderen te koop in vijftien multimerkenwinkels en sinds anderhalf jaar kan de kleding ook online worden besteld. Nog een nieuwigheid is de eerste collectie lederwaren, in Portugal vervaardigde tassen uit Italiaans kalfsleder met een tekening in reliëf.

5 collecties

voor vrouwen heeft het merk in anderhalf jaar in België op de markt gebracht.

500 DUIZEND euro

bedroeg het vereiste kapitaal om het kledingmerk te lanceren, met inbegrip van de boetiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content