Belfius moet vaart maken met beursgang

BELFIUS De staatsbank komt voor 49 procent in privéhanden. © BEL

In 2018 trekt Belfius naar de beurs, en dat betekent kassa-kassa voor de Belgische overheid. Tenzij er getreuzeld wordt en het sentiment op de markten keldert.

Volgend jaar is het eindelijk zo ver. De Belgische staat brengt een deel van de bank-verzekeraar Belfius naar de beurs. In 2011 legde de overheid 4 miljard euro op tafel om Dexia Bank België uit de kapseizende Dexia-groep te halen. Sindsdien is de bank gezondgemaakt en kan ze bogen op stevige kapitaalbuffers en een herstelde commerciële dynamiek.

Net als bij KBC zal de Belgische staat geld verdienen aan de redding van Belfius. De waarde van de bank wordt geschat op 8 miljard euro. Eind juni 2017 bedroeg het eigen vermogen 9,3 miljard. Voor een gezonde, duurzame bank wordt doorgaans één keer het eigen vermogen als waardemeter genomen.

In het geval van Belfius wordt die waardering gedrukt door de claim van vele duizenden Arco-coöperanten. Die verloren 1,6 miljard euro aan de Arco-deelbewijzen die hen als een veilige belegging werden verkocht door de Belfius-voorgangers Bacob en Dexia Bank België. De Belgische regering belooft al tien jaar een schadevergoeding te betalen, maar dat voornemen blijft steken in een juridisch kluwen en politiek getouwtrek. Het is uitkijken of er nog een schikking getroffen wordt voor de beursgang.

Mocht de overheid Belfius helemaal verkopen, kan ze het dubbele opstrijken van haar inleg. Maar dat zal ze niet doen. Belfius keert een aantrekkelijk dividend uit, dat de begroting spijst. Dat dividend bedroeg dit jaar 215 miljoen euro. Voor volgend jaar rekent de staat op meer dan 300 miljoen euro. Belfius kan dit waarmaken door een groter deel van zijn winst uit te keren.

Interesse

Om de controle te behouden en ook de volgende jaren van de dividenden te genieten, brengt de overheid maximaal 49 procent van Belfius naar de beurs. De verwachting is dat er in eerste instantie een blok van zo’n 25 à 30 procent verkocht wordt. De rest zou dan in stukken naar de markt komen.

De overheid en Belfius doen er goed aan niet te lang te treuzelen. Het succes van een beursintroductie hangt af van de situatie op de financiële markten. De voorbije jaren heerste er een grote euforie op de beurs, maar nogal wat waarnemers gaan ervan uit dat het sentiment in 2018 kan keren. Officieus mikt Belfius op een beursintroductie in het tweede kwartaal van 2018. Langer wachten houdt een risico in.

Blijft de vraag wie de aandelen zal kopen. De bank-verzekeraar is enkel in België actief, en heeft geen internationaal groeiverhaal. Het rendement op eigen vermogen, de voornaamste parameter voor de winstgevendheid van een bank, schommelt rond 6 procent. Dat is een stuk onder die andere Belgische beursgenoteerde bank-verzekeraar KBC, die 20 procent haalt. Toch denken analisten dat er genoeg investeerders interesse hebben in een financiële instelling met een duurzame basis en een stabiel dividendrendement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content