Bekroonde wijndorpen

RHONEVALLEI Een ideale wijnstreek. © GF

Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages zijn de twee grote basisappellaties van de zuidelijke Rhônevallei, tussen Montélimar en Avignon. Côtes du Rhône Villages is kwalitatief de betere van de twee: het gaat om wijnen uit gemeenten met een beter terroir en een betere mix van natuurlijke factoren (microklimaat, topografie, bodem enzovoort). Dat leidt tot betere wijnen.

In het verleden hebben Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras en Lirac zich al onderscheiden. Zij werden een aparte appellatie en mochten hun gemeentenaam op het etiket zetten. Ook andere gemeenten maakten zich los van het peloton. Zij verkregen het recht hun gemeentenaam toe te voegen aan de benaming Côtes du Rhône Villages. Maar sommige gemeenten vonden dat niet voldoende en dienden een aanvraag in bij de overheid om als aparte gemeente te worden erkend. Maar vier gemeenten zijn erin geslaagd zich bij de elite te voegen: Beaumes-de-Venise in 2005, Vinsobres in 2006, Rasteau in 2010 en Cairanne in 2016. Die namen treft u sindsdien dus alleen op het etiket aan.

In het zuidelijke deel van de Rhônevallei hoeven de wijnbouwers zich over de rijpheid van de druiven geen zorgen te maken. De wijnen zijn rond en vol, zonder strenge bitterheid of agressieve zuren.

Toch hebben de wijnen in elk van die gemeenten een eigen profiel. Zo zullen liefhebbers van brede, krachtige wijnen met een genereuze dosis alcohol hun gading vinden in Rasteau, waar het warme microklimaat nog wordt versterkt door de weerkaatsing van de zon op rolkeien in de wijngaard. Cairanne heeft ook stevige wijnen, maar met meer elegantie. Het is de enige gemeente van de vier waar onder de gemeentenaam ook witte wijnen worden gemaakt. In Beaumes-de-Venise wordt de alcohol onder controle gehouden door de hoge ligging van de wijngaarden – tot 500 meter. Het levert wijnen op die harmonieus, elegant en fluwelig zijn. Vinsobres is de meest noordelijke gemeente van de vier, met ook hooggelegen wijngaarden, en dat proef je: ze zijn fijner, fruitiger en frisser.

Opmerkelijk zijn de lage prijzen voor die wijnen, die tot de top van de zuidelijke Rhônevallei horen: tussen 10 en 15 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content