Bedevaartsoord

PEBBLE BEACH "Het was alsof de natuur het terrein al had afgebakend." © © Universal Images Grou

Deze week trekt de PGA Tour naar het legendarische parcours van Pebble Beach. De bekende links in Californië, die dit jaar zijn honderdste verjaardag viert, staat gebeiteld in de geschiedenis van de golfsport. Het parcours is in de Verenigde Staten wat St. Andrews in Europa is: een bedevaartsoord. “Als ik de rest van mijn leven nog maar op één parcours zou mogen spelen, dan koos ik voor Pebble Beach”, zei de grote Jack Nicklaus ooit.

De championship course bevindt zich op een schiereiland met zicht op de Stille Oceaan en verwent de bezoeker met een adembenemende schoonheid. Zoals de bekende achttiende hole, wellicht de meest gefotografeerde ter wereld. Op de tee van die par 5 van meer dan een halve kilometer moet je de bal over de klip jagen. Een ervaring die je nooit meer vergeet.

Het parcours werd aangelegd in 1919 op een terrein van het vastgoedbedrijf Del Monte Properties Company. Samuel Morse, de visionaire baas, wilde een golfbaan om zijn resort te promoten. Hij vertrouwde het ontwerp toe aan de jonge architecten Jack Neville en Douglas Grand. “Het was alsof de natuur het terrein al had afgebakend”, zeiden ze toen het parcours werd ingewijd. “Het volstond dat we zo veel mogelijk moeilijke holes langs de baai plaatsten.”

We zijn een eeuw later en het golfterrein is nu eigendom van een investeringsmaatschappij, de Pebble Beach Company, die meer dan 1500 mensen in dienst heeft op het domein, voor de golfbaan, het vastgoed en het hotel. Zo wordt er een elegantiewedstrijd voor auto’s georganiseerd, die een referentie is in de wereld van de oldtimers. In tegenstelling tot veel andere wereldbekende golfclubs is het parcours niet uitsluitend toegankelijk voor wie na een strenge selectie lid mocht worden. Het is zelfs een public course, toegankelijk voor wie de green fee van 525 dollar betaalt. En dat willen veel mensen, uit alle hoeken van de wereld.

De golfgeschiedenis onthoudt memorabele momenten van honderd jaar Pebble Beach. Zoals de overwinning van Jack Nicklaus in de US Open van 1972, na een fabelachtig duel met Arnold Palmer. Daarna was er ook de overwinning van Tiger Woods in de US Open van 2000, toen de Amerikaan in stormweer een heuse onemanshow opvoerde en vijftien slagen minder nodig had dan de tweede in het klassement. Dat was nooit eerder vertoond in een grandslamtoernooi. Dit jaar krijgt Pebble Beach opnieuw de US Open over de vloer. De AT&T Pro-Am van deze week is dan ook een algemene repetitie voor het topevenement in juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content