Arnaud Spirlet (42): ‘Cisco inspireert. Daar houd ik van’

© GF

Arnaud Spirlet volgde een jaar geleden Pol Van Biervliet op als Belux-managing director van Cisco, veruit de grootste leverancier van netwerkinfrastructuur voor bedrijven. Hij kwam van de telecomintegrator Logicalis. Voordien had hij vooral in de bedrijfscommunicatiedivisie van Siemens gewerkt, nu bekend als Unify.

Waarom koos u voor Cisco?

ARNAUD SPIRLET. “Cisco inspireert, het is geen volger. Daar houd ik van. Toen Cisco in 1997 telefonie via het internet lanceerde, hadden bedrijven nog aparte managers voor telecom en het lokale netwerk. Vijf jaar later was dat verschil weg. Cisco had al een strategie voor het internet der dingen toen velen nog niet wisten wat dat was. Nu zie je hetzelfde in beveiliging. Cisco kletst geen twee jaar als het iets wil doen. In maart nam het AppDynamics over, een platform waarmee je kunt zien hoe je toepassingen in het netwerk presteren. Die portfolio is nu al geïntegreerd. In zes weken kan ik het aan mijn klanten voorstellen. Dat vind ik mooi.”

De omzet van Cisco Belux steeg in 2015-2016 maar een dik procent, tot 176 miljoen. De bedrijfswinst was vlak.

SPIRLET. “Vroeger verkochten we hardware, nu diensten: software-as-a-service (SAAS). Inkomsten die voordien in één keer binnenkwamen, worden over jaren gespreid. Dat geeft een dip. SAP en Oracle hebben hetzelfde meegemaakt. Onze softwareverkoop groeit met twee cijfers. Dat is wat telt. Anders word je witgoed.”

Een jaar geleden kondigde Cisco aan dat het één op de dertien banen schrapt. Hoe was dat voor België?

SPIRLET. “Er is geherstructureerd, maar beperkt. In 2016 is het Security Operations Center in Krakau ondergebracht, maar ondertussen is er weer geïnvesteerd in ons Technical Assistance Center in Diegem en worden de gespecialiseerde teams uitgebreid. Wij hebben hier 27 nationaliteiten en 22 talen, en een uniek lab om problemen te simuleren. Er werken nu elf mensen meer dan in mei vorig jaar – ruim 600. ”

Ondertussen verslaat Microsoft jullie wel in unified communication.

SPIRLET. “Microsoft doet daar uitstekend werk. Wij hebben Spark, maar zij geven Office 365 bij Skype for Business. Dat is zoals wij indertijd telefonie weggaven bij het netwerk. Wat wij beter doen, is werken met Apple en de integratie met machines: als onze helpdesk een ticket aanmaakt, kunnen we daar direct een chatroom voor openen en technici samenbrengen met de klant, met whiteboarding, videoconferentie, telefonie – alles verbonden via Spark.”

Waar kijkt u naar uit voor het volgende jaar?

SPIRLET. “Het succes van onze nieuwe Digital Network Architecture (DNA), die netwerkbeheer automatiseert op basis van policy’s. Wij gaan van een blacklisting- naar een whitelistingsysteem. Blacklisting vertelt je wat je niet mag doen en wie je niet mag contacteren. Whitelisting draait de zaak om: je mag nergens naartoe en niemand mag contact opnemen, tenzij de policy het toelaat. We koppelen dat aan een toepassing die monitort wat in het netwerk gebeurt. Als er iets misgaat, laat die ad hoc een policy aanmaken. Zo gaan we naar een zelfsturend netwerk.

“Nu al zijn wij de grootste verkoper van cyberbeveiliging ter wereld, maar de sector is nog erg gefragmenteerd. Een bekend bancair netwerk heeft 112 leveranciers. Als er iets misgaat, wie is dan verantwoordelijk? Vandaar onze overnames in beveiliging. Je hebt een partij nodig die alles van a tot z afdekt.”

B.L.

“Wij gaan van blacklisting naar whitelisting”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content