Ann Desender (46): ‘Barco kan goed om met verandering’

© BI

Ann Desender werkt al zo’n tien jaar bij Barco. Een jaar geleden werd ze de CFO van het technologiebedrijf.

Wat hebt u geleerd uit uw eerste jaar als financieel directeur?

ANN DESENDER. “Ik kende het bedrijf, de markten en de activiteiten al. Ik had ook al de leiding over de financiële organisatie. Ik was dus goed voorbereid. Daarenboven kon ik terugvallen op een sterk team. Uiteraard zorgt een nieuwe positie, een nieuwe CEO en enkele nieuwe gezichten in het directiecomité voor een andere dynamiek.

“Het directiecomité brengt een pak internationale ervaring mee, zoals inzichten in software en diensten. Onze lopende projecten worden aangevuld met een aantal nieuwe projecten zoals het focus to perform-programma. Dat is erop gericht de winstgevendheid van Barco structureel te verbeteren. Ik onthoud zeker dat je met een gebalanceerde mix van vertrouwde en nieuwe mensen een organisatie naar een positieve dynamiek kunt stuwen.”

Had u zaken anders ingeschat?

DESENDER. “Er is in tien jaar heel veel veranderd. En Barco kan daar heel goed mee om. Ik was erg tevreden te zien hoe snel en enthousiast onze teams schakelen als er nieuwe voorstellen op tafel komen. Barco is een technologiebedrijf. Het is de uitdaging altijd mee te zijn met de nieuwe technologische ontwikkelingen. Niet alle projecten leiden tot een succes. Het is cruciaal voldoende tijd te geven aan nieuwe business, maar het is even belangrijk onrendabele projecten tijdig een halt toe te roepen.”

Samen met u trad ook een nieuwe CEO in de arena. Liggen de accenten anders?

DESENDER. “Barco heeft onder de leiding van Eric Van Zele een mooie groeiperiode gekend. Eric toonde zich een sterke en charismatische strateeg, maar stond iets verder van het operationele management. Jan De Witte komt binnen met meer dan tien jaar ervaring bij General Electric. Hij staat dichter bij het operationele management, maar houdt dat goed in balans, met aandacht voor de strategie en het langetermijndenken.”

Een jaar geleden had u het over de doorgroeimogelijkheden in India en China. Hoe ver staat het daarmee?

DESENDER. “De uitvoering van die plannen vergt tijd, maar we werken er hard aan. Zowel in India als in China hebben we een sterk lokaal management. Dat is een belangrijke stap vooruit. Onze cinema-activiteit in China loopt al jaren uitstekend met dominant marktleiderschap en dat hebben we onder meer te danken aan het partnerschap met China Film Group. We hebben een vergelijkbare samenwerking op poten gezet om de controlekamermarkt in China te ontwikkelen. Ten slotte bekijken we ook opties om de healthcaredivisie in China te laten groeien.”

Heeft Barco ambities en een oorlogskas voor overnames?

DESENDER. “Onze focus ligt in de eerste plaats op interne initiatieven om onze competitiviteit en winstgevendheid te versterken. Bijvoorbeeld initiatieven om onze fabriek en ons logistiek beheer slimmer en efficiënter te maken. Zodra we die trein op de rails hebben, zal er ruimte zijn voor externe groei.”

Hoe zit het met uw werk- privébalans?

DESENDER. “Sinds mijn aantreden als CFO, is mijn job intenser. Maar ik had al een goede balans tussen werk en privé. Daar kan ik nu op terugvallen. Omdat mijn kinderen al wat ouder zijn, heb ik ook wat extra tijd. Maar als ik thuis ben, ben ik ook écht thuis voor mijn gezin.”

KC

“Het is belangrijk onrendabele projecten tijdig een halt toe te roepen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content