Afstoffen

NIEUWE SPELREGELS De wijzigingen zijn de ingrijpendste ooit. © IS

Het nieuwe jaar brengt voor de golfsport een paar nieuwigheden. Sinds 1 januari zijn enkele belangrijke wijzigingen aangebracht aan de spelregels, zowel voor amateurs als professionals. Het doel is het spel eenvoudiger sneller maken.

Golf is een traditionele sport, die is uitgevonden in de achttiende eeuw. Het reglement is sindsdien bijna ongewijzigd gebleven. Hier en daar is natuurlijk wel wat bijgeschaafd, maar de ingrepen waren nooit verregaand. De wijzigingen die nu worden ingevoerd, zijn de meest ingrijpende ooit. De initiatiefnemers, de Royal & Ancient en de United States Golf Association (USGA), die het reglement op het internationale niveau bepalen, noemden het pakket ingrepen niet zomaar “een modernisering van de spelregels”. Het officiële boek met regels en voorschriften, dat even dik is als een telefoonboek, zal voor de getrouwen van St. Andrews altijd de Bijbel blijven, maar het werd wel serieus afgestoft. Het concept ready golf mag zelfs best revolutionair heten.

Sneller spelen, tijdverlies vermijden, minder discussiëren, het spel intuïtiever en coherenter maken: dat zijn de grote principes van de hervorming. Iedereen weet het: om te golfen moet je tijd hebben. Een wedstrijd over achttien holes duurt gemiddeld vier uur. Dat is veel, vooral voor een nieuwe generatie spelers voor wie elke dag een strijd tegen de klok is. Door de nieuwe regels en het hogere speelritme moeten de wedstrijden een halfuur korter worden. Een speler krijgt nog maar drie minuten, in plaats van vijf, om zijn bal te zoeken. Hij mag de vlag voortaan ook in de hole laten, als hij op de green gaat putten.

Winston Churchill omschreef golf als “een fantastische wandeling die wordt ontsierd door een vervloekte witte bal”. Veel waarnemers voegden daar de “te gecompliceerde regels” aan toe. De doorgevoerde wijzigingen moeten daar iets aan doen, vooral ter wille van de jonge amateurs die golfen voor hun plezier. Uiteraard zullen er puristen zijn die vinden dat de golfsport een stukje van zijn ziel inlevert en dat het nooit nog hetzelfde zal zijn. Maar dat hoorden we ook al in de tennissport, toen de tie-break werd ingevoerd, of in het voetbal met de invoering van een strafschoppenreeks bij gelijkspel. Maar uiteindelijk worden nieuwe regels altijd naadloos in de sport geïntegreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content