Achter de schermen van een topclub

© REU

8 maart 2017. Na de thuiswedstrijd met 4-0 te hebben gewonnen, lijdt voetbalploeg Paris Saint-Germain (PSG) een pijnlijke nederlaag tegen FC Barcelona. De Catalanen halen in de toegevoegde tijd de achterstand op met een onwaarschijnlijke 6-1 en stoten door naar de kwartfinale van de Champion’s League. PSG blijft met een gevoel van bitterheid en onrechtvaardigheid achter. Maar de nederlaag luidt bij de Parijse club een revolutie in die de voetbalwereld met verstomming zal slaan.

PSG kocht in de zomer van 2017 de Braziliaanse superster Neymar over van Barcelona voor 222 miljoen euro. De club haalde voor 180 miljoen euro ook het 18-jarige Franse toptalent Kylian Mbappé binnen. Bedragen die geen probleem waren voor Qatar Sports Investments (QSi), de eigenaar van PSG.

Over de manier waarop de PSG de voetbalwereld overhoop gooide, is nu een boek verschenen: PSG: révélations d’une révolution. Opvallend is dat de auteur is niet één persoon is, maar ‘Paris United’. Dat staat voor een groep van supporters die zeer goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in de club. ‘Paris United’ is voor internationale media een referentie geworden in de zoektocht naar betrouwbare berichtgeving over de club.

Paris United gunt de lezer een blik achter de schermen van PSG. De auteurs vinden dat de Franse media, Le Parisien en de sportkrant l’Equipe in het bijzonder, te kritisch zijn voor de voetbalploeg. Toch zoomt PSG: révélations d’une révolution in op de minder fraaie aspecten van de club.

Zo boekte PSG in het seizoen 2015-2016 een omzet van 521 miljoen euro. Die was volgens sommigen kunstmatig opgepompt, omdat onder meer een vreemde reclamedeal van 305 miljoen euro met Qatar Tourism voor financiële zuurstof zorgde. De onduidelijke rol van de Qatarese aandeelhouder is een bron van ergernis voor veel supporters.

Het boek leert dat ex-president Nicolas Sarkozy zijn netwerk heeft aangewend om Neymar weg te halen bij Barcelona. We komen ook te weten dat de vader van de Braziliaanse vedette sindsdien de samenstelling van de ploeg probeert te beïnvloeden. Het boek bevat ook tal van anekdotes. Zo is er veel kritiek op clubarts Eric Rolland. Hij rookt regelmatig een sigaret met de Italiaanse speler Marco Verratti, van wie de conditie vaak te wensen overlaat.

Paris United, PSG: révélations d'une révolution, Amphora, 2018, 475 blz., 19,95 euro
Paris United, PSG: révélations d’une révolution, Amphora, 2018, 475 blz., 19,95 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content