Aan de rand van het meer

© Daniel Geeraerts

De horecatycoon Thierry Van Damme is niet te stoppen. Hij staat, met of zonder vennoot Michel Grenier, aan de basis van een reeks succesvolle volkse Belgische brasserieën in en rond Brussel: Brasserie de l’Exposition, Friture Eddy, Les Six Colonnes, Le Petit Pont, Brasserie du Quai, Brasserie du Lac (Brasserie van het Jaar volgens Gault Millau), Brasserie de l’Alliance, Brasserie de la Patinoire en Les Potes en Toques.

Voorlopig de laatste in die rij is Le Chalet du Lac, gelegen aan het meertje van Genval. Le Chalet du Lac kwam op de plaats van de tearoom Chalet Normand. Het gebouw kreeg een nieuwe keuken en een nieuwe inrichting van hofarchitect Philippe Mayeux, compleet met een houtvuur en een veranda met zicht op het meer. Ook nieuw is het verwarmde terras met een barbecue-installatie en een ingenieus uitschuifdak. Bij mooi weer kan Le Chalet du Lac 210 gasten plaatsen, 90 binnen en 120 buiten op het terras met aan beide kanten zicht over het water.

De vaste kaart is samengesteld door Michel Grenier en verzamelt populaire Belgische klassiekers, zoals kroketten, toast champignons, kalfshersenen met tartaarsaus, worst met stoemp, koninginnenhapje met kip, paling in het groen, kalfsblanquette enzovoort. Daarnaast zijn er avontuurlijker suggesties en is er in de namiddag een kleine kaart met snacks, pannenkoeken en gebak. De nagerechten en het gebak zijn op punt gesteld door chef-patissier Alain Vandersmissen. De wijnkaart verzamelt Franse wijnen met prijzen zonder verrassingen.

Wij werden vriendelijk in het Nederlands onthaald. De zon scheen en de locatie bezorgde ons een vakantiegevoel. Wij bestelden twee voorgerechten, die meteen op tafel kwamen. Wij kozen uit de suggestiekaart. Tartaar van weinig tonijn en veel zalm kwam met blokjes mango, gegrilde hazelnoten en toast en was te duur (21 euro). Bretoense artisjok was professioneel versneden en ontdaan van hooi en verscheen met een lekker scherpe mosterdvinaigrette (15 euro). Als hoofdgerechten kwamen een pan grote, malse en smakelijke mosselen van Dingemans natuur met beetgare uien (26 euro) en tartaar op zijn Italiaans of een mooie portie op smaak gebracht gemalen rauw rundvlees met Parmezaanse kaas en raketsla (20 euro). Bij die hoofdgerechten hoorde een kom in rundvet knisperend krokant gebakken frieten. Afsluiten deden wij met dame blanche, samengesteld uit industrieel ijs, warme gesmolten chocolade en geslagen room (10 euro).

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content