3 vragen aan Maurice Verbaet

Kunsthandelaar en verzamelaar

Waarom startte u een commerciële galerie, naast uw kunstcentrum MVAC in Antwerpen?

“Veel Belgische verzamelaars voelen zich pas aangetrokken tot kunst, als de werken te koop zijn. Ik wil kunst delen met anderen. Dus waarom die dan ook niet verkopen? Het is lastig afscheid te nemen van bepaalde kunstwerken, maar je bezit een werk toch nooit echt: je bent er maar de tijdelijke bewaker van. In de nieuwe Maurice Verbaet Gallery in Knokke verkopen we enkel kunst waar we zelf achterstaan.”

Is het galerieprogramma afgestemd op dat van MVAC?

“Er is een correlatie. Wij tonen Belgische kunst, vooral uit de tweede helft van de twintigste eeuw. De hype rond hedendaagse kunstenaars willen we vermijden. Ik ben liever bezig met fundamenteel fantastische kunstenaars die vergeten zijn. Hun werk is onbekend, dus onbemind en ondergewaardeerd. En ik ben ervan overtuigd: alles dat kwaliteit heeft, keert terug.”

Wat deed u beslissen een galerie in Knokke te openen?

“Knokke wordt hoe langer hoe internationaler. Je treft er niet alleen Belgen uit alle provincies, maar ook veel buitenlandse collectionneurs. Maar wat me hier het meest aanspreekt, is dat de mensen tijd hebben en relaxt zijn. Dat heb je helaas minder in Antwerpen en Brussel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content