Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

18/10/11 om 19:56 - Bijgewerkt om 19:56

Kiest Sarkozy voor euro of voor presidentschap?

De dreigende downgrade voor Frankrijk zet het eurohuishouden nog wat meer op stelten.

Het rating bureau Moody's waarschuwde Frankrijk vandaag dat het haar visie op de kredietwaardigheid van het land van "stabiel" naar "negatief" zou kunnen brengen. Moody's verwijst voor deze waarschuwing vooral naar de toestand van de Franse publieke financiën. Samen met Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk en Luxemburg vormt Frankrijk op dit moment nog het groepje van AAA-landen binnen de 17-koppige eurozone.

Een downgrade van Frankrijk zou de problemen binnen de eurozone nog verder aanscherpen. Enkel Duitsland zou dan van de grote eurolanden immers nog overblijven met een topquotering inzake kredietwaardigheid. De bereidheid van Duitsland, en de kleinere AAA-landen, om grote solidariteit met de noodlijdende eurolidstaten te blijven opbrengen zou nog een stuk verder verminderen eens Frankrijk gelost wordt uit de AAA-groep. En die bereidheid brandt vandaag al op een laag pitje, niet in het minst omwille van de enorme druk van de publieke opinie in die sterke landen. Het hele concept van het Europese stabiliteitsfonds (EFSF) komt onder druk bij een afwaardering van Frankrijk.

Kan Frankrijk een effectieve afwaardering van haar kredietwaardigheid nog voorkomen? Ja, maar dan moet het land wel snel ingrijpen om haar begrotingstekort te verminderen. Na een begrotingstekort gelijk aan 7,1% van het BBP vorig jaar zal volgens het IMF Frankrijk dit jaar uitkomen op een deficit van 5,9% en volgend jaar op één van 4,6%. De schuldgraad van de overheid zit thans op 87% van het BBP. De regeringsplannen tot nu toe afgekondigd om deze deficits te verminderen, stellen niet veel voor.

De hamvraag vandaag luidt: gaat Sarkozy op goed zes maanden voor de presidentsverkiezingen het begrotingstekort echt serieus aanpakken? Anders uitgedrukt: komen er stevige besparingen en/of zware belastingsverhogingen in volle verkeizingsstrijd? Is het antwoord op deze vragen oui dan staat het zo goed als vast dat de al niet erg populaire Sarkozy een tweede ambtstermijn als president van de republiek mag vergeten. Probeert hij de Franse kiezers te paaien door de noodzakelijke ingrepen uit te stellen, dan versomberen de perspectieven voor de euro nog wat meer want dan zal een effectieve downgrade van Frankrijk niet lang meer op zich laten wachten.

Johan Van Overtveldt

Onze partners