Ondernemen is ook uw vermogen plannen

03/09/15 om 07:00 - Bijgewerkt op 02/09/15 om 13:59

Ze zijn gedreven en bedreven, ondernemers. En ze werken hard en kijken vooruit als het om hun business gaat. Maar organiseren ze ook tijdig hun vermogen en schatten ze de gevolgen of mogelijkheden van een overdracht van hun bedrijf goed in? En zullen ze, eenmaal met pensioen, hun levensstandaard kunnen handhaven?

Ondernemen is ook uw vermogen plannen

© Getty Images/Image Source

Tijdens de loopbaan en ook daarna over voldoende inkomsten beschikken is belangrijk, dat spreekt vanzelf. Een nauwgezette financiële planning is al tijdens de actieve loopbaan nodig om later van het leven te kunnen genieten zonder financiële zorgen.

Isabelle Verhulst, Head of Wealth Analysis & Planning bij Belfius.

Isabelle Verhulst, Head of Wealth Analysis & Planning bij Belfius. © Jerry De Brie

Isabelle Verhulst, Head of Wealth Analysis & Planning bij Belfius: "Financiële planning en vermogensplanning hebben veel met fiscaliteit te maken. Denk aan de fiscale optimalisatie via inkomstenbelasting, successierechten en registratierechten. Maar ook persoonlijke bekommernissen en overwegingen spelen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld de bescherming van de langstlevende echtgeno(o)t(e), de bescherming van het gezinsvermogen tegen risico's, de verzorging van een gezinslid met beperkingen, de schenking van geld aan filantropische doelen..."

Overdracht of overname van een (familie)bedrijf

Zodra ondernemers denken aan de opvolging, overdracht of overname van het (familie)bedrijf, is fiscaal en juridisch advies noodzakelijk. Denk in die context aan successie- en vermogensplanning, de gelijkberechtiging van de kinderen, het behoud van inkomsten en controle, fiscale optimalisatie, de opstelling van een familiaal charter, de waardering van het bedrijf, kredieten... Voor een bedrijf met een waarde vanaf 1 miljoen euro is ook advies over Family Buy Outs mogelijk.

Delen

De 251 Private Bankers van Belfius zijn beschikbaar in de 700 Belfiuskantoren of bij de ondernemers thuis of in hun bedrijf.

Vastgoed en filantropie

Ook vastgoed blijft een vaste waarde bij vermogensopbouw, maar er komt veel bij kijken. De Private Bankers van Belfius begeleiden ondernemers hierbij, samen met een expert in vastgoedbeheer. Of het nu gaat om een tweede verblijf of om onroerend goed voor verhuur. Ze bepalen de optimale financiering en overwegen de fiscale en juridische voor- en nadelen van een privéaankoop of een aankoop via een vennootschap.

Rudi Aerts, Verantwoordelijke Wealth Management Vlaanderen.

Rudi Aerts, Verantwoordelijke Wealth Management Vlaanderen.

Steeds meer ondernemers willen een succesvol filantropisch project uitbouwen. Welk doel ze ook kiezen, filantropie is een persoonlijke verbintenis om geld, tijd of kennis te investeren in initiatieven die het algemene belang dienen. Rudi Aerts, Verantwoordelijke Wealth Management Vlaanderen: "We bouwden de voorbije jaren heel wat ervaring op en doen aan maatwerk voor onze klanten. Vaak in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting."

Vragen van ondernemers

Zowel over financiële planning als vermogensplanning stellen ondernemers zich typische vragen:

· Hoe ver sta ik nu en in de toekomst op financieel vlak?

· Hoe kan ik het best bedrijfswinst omzetten in privévermogen?

· Wat gebeurt er met mijn (ons) vermogen als ik overlijd?

· Hoe kan ik (een deel van) mijn vermogen aan een goed doel schenken?

· Hoe stel ik een familiaal charter op in verband met de opvolging in het bedrijf?

· Investeer ik privé of met een vennootschap in vastgoed?

· Hoe kan ik na mijn pensioen mijn levensstandaard handhaven?

Bereikbaar, beschikbaar en betrokken

Belfius is de enige grootbank in België waar de 251 Private Bankers in de buurt van de ondernemers wonen en werken. Ze zijn samen met de Business Bankers hun centrale aanspreekpunt in een van de 700 Belfius-kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, of bij de klanten thuis. Voor vragen over hun beleggingsportefeuille of over successierechten, of bij het verlies van een betaalkaart bijvoorbeeld.

Frank Jaspers, Private Banker regio Kempen.

Frank Jaspers, Private Banker regio Kempen.

In 2007 werd Frank Jaspers Private Banker in de regio Kempen. Het aantal ondernemers en ook hun verscheidenheid is er groot. Kleine zelfstandigen, vrije beroepers of bedrijfsleiders van een kmo... ze verwachten allemaal een professionele dienstverlening. Frank Jaspers: "Zowel pas begonnen als ervaren ondernemers verwachten dat ik met hen meedenk en het juiste advies geef. Zo zorg ik ervoor dat het roerende gedeelte van hun vermogen belegd wordt volgens hun verwachtingen. Ook bij onroerende investeringen bekijken we samen hoe we dat het best aanpakken. Voor een optimale begeleiding is een grondige kennis van de klant belangrijk. Doordat ik de ondernemer en zijn bedrijf lange tijd volg, kan ik ook tijdig de overdracht bespreekbaar maken. Zowel bij verkoop als opvolging sta ik de ondernemers met raad en daad bij."

Private Banking en Private Wealth Management

Belfius Private Banking heeft in België nagenoeg 190 jaar ervaring en beheert 32 miljard euro voor meer dan 60.000 klanten. Daarmee behoort Belfius tot de top drie in ons land en biedt het een brede waaier van diensten aan voor vermogens vanaf 500.000 euro. Voor klanten die een bijzondere vorm van discretie en vertrouwelijkheid wensen, is er de dienstverlening Private Wealth Management in een van de regionale zetels of in het hoofdkantoor in Brussel.

Volg je financiële zaken op via je Belfius Direct Tablet-app.

· Globaal overzicht van je beleggingen, met hun evolutie en min- of meerwaarde;

· Totale waarde van je portefeuille en de onderverdeling per soort financieel product;

· Volg je beheersmandaat op (voor klanten in Private Banking);

· Raadpleeg je pensioenspaarrekening en voer er stortingen op uit.

Lees meer over:

Onze partners