De toekomst van ETF’s

© Getty Images/iStockphoto
iShares
Expert aan het woord

Expert aan het woord verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

1 juni 2017, 15:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Exchange-traded funds – ETF’s – zijn aan een gestage opmars bezig in ons land. Het zijn transparante, goedkope beleggingsvormen voor wie niet altijd tijd of kennis heeft om zelf aandelen te verhandelen. Door de groeiende populariteit van ETF’s tekenen zich een aantal tendenzen af. Hoe ziet de toekomst van deze fondsen eruit?

Exchange-traded funds mogen in ons land dan nog relatief onbekend zijn, toch zijn ze volop in ontwikkeling. Wat zijn daarbij de voornaamste trends? We krijgen antwoorden van twee specialisten: Gorik Nelissen is head financial markets bij online bankier Keytrade Bank. Keytrade verhandelt veel ETF’s. Charles Symons is hoofd van iShares in België en Luxemburg. iShares is de emittent van ETF’s binnen BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Ze vatten de trends in drie punten samen:

· Nieuwe indices. Symons: “er komen nieuwe indices bij die nog dichter gaan aanleunen bij actief portefeuillebeheer. Denk daarbij aan zogenaamde ‘smart bèta’ ETF’s, met andere wegingen van wat precies in de mandjes zit.”

· Grotere impact van megatrends. Denk daarbij aan digitalisering, robotica, veroudering, automatisering. Rond die megatrends worden nieuwe indices ontwikkeld en daaromheen komen dan nieuwe ETF’s.

· ‘Self indexing’: we evolueren naar een systeem waarbij zelf nieuwe indices worden gemaakt, met eigen intellectueel eigendom maar evenzeer ook met externe, objectieve controle zoals dat bij andere beursindexen gebeurt.

Charles Symons en Gorik Nelissen
Charles Symons en Gorik Nelissen

Smart bèta ETF’s focussen op factoren die in het verleden bewezen hebben de gemiddelde indexen te overklassen: betere rertun, meer diversificatie, minder risico voor de belegger. In die zin lijken Smart Bèta ETF’s dus inderdaad meer op actief portefeuillebeheer, en schommelen ze ergens tussen passief en actief investeren.

Gorik Nelissen
Gorik Nelissen

Een voorbeeld van nieuwe indexen bij Keytrade Bank is Key Private. Nelissen: “dat is een typisch product voor wie niet meteen tijd en/of ervaring heeft om zelf op de beurs aandelen te kopen. Het is discretionair geautomatiseerd vermogensbeheer met ETF’s. We hebben er tien verschillende risicoprofielen in ontwikkeld, en aan elk profiel is een mandje met ETF’s gekoppeld betaande uit aandelen, obligaties en een stukje grondstoffen.”

Ontdek hier het volledige dossier over ETF’s