Woonhaven Antwerpen zet 43 huurders op straat

25/08/10 om 18:38 - Bijgewerkt om 18:38

Bron: Trends

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen voerde van januari tot juni 2010 43 uithuiszettingen uit omdat de huur niet werd betaald. De laatste zes maanden van 2009 ging het om 54 gevallen.

Woonhaven Antwerpen zet 43 huurders op straat

© belga

Dat blijkt uit het antwoord van Antwerps schepen van Wonen, Leen Verbist (sp.a), op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Wim Van Osselaer (Vlaams Belang).

In haar antwoord schetst Verbist de procedure die Woonhaven volgt bij wanbetalingen. Een eerste aanmaningsbrief wordt verzonden de 15de van de maand, een tweede rond de laatste dag van de maand. Een derde aanmaningsbrief, in het midden van de tweede maand, meldt dat een juridische procedure wordt gestart.

"Woonhaven Antwerpen kiest ervoor om kort op de bal te spelen, niet alleen omwille van het verlies aan inkomsten maar ook omdat het voor de huurders beter is dat hun achterstallige huur niet oploopt", luidt het.

Huurders kunnen een afbetalingsplan afsluiten en er wordt beroep gedaan op bemiddeling. In de laatste zes maanden van 2009 werden 197 dossiers van wanbetaling overgemaakt aan het vredegerecht, in de eerste helft van 2010 waren er dat 136.

Dossiers met minder dan twee maanden achterstal worden niet overgemaakt aan de rechtbank, laat Verbist nog weten. De gederfde inkomsten bedroegen vorig jaar 36.269 euro. Woonhaven Antwerpen beschikt over 20.000 sociale woningen, goed voor 12 procent van het Antwerpse woningbestand, aldus Van Osselaer. Hij wijst erop dat de "uithuiszettingen vaak dramatische gevolgen
hebben voor de huurders in kwestie".

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners