Woningprijzen in Nederland blijven dalen

08/04/11 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

Bron: Trends

De woningprijzen in Nederland blijven tot nader order dalen door het grote aanbod, de aangescherpte financieringsregels en onzekerheid bij consumenten. Ook de stijgende hypotheekrente vormt een bedreiging, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

© belga

Sinds oktober 2008 zijn de woningen bij onze noorderburen al zo'n 10 procent in waarde gedaald. Verwacht wordt dat de prijzen naar tot wel 5 procent dalen en ook in 2012 zal het er niet veel beter op worden, aldus Ger Hukker, topman van NVM.

"We zitten midden in de magere jaren. Dertig jaar hebben we alles mee gehad, die tijd is nu voorbij", aldus Hukker. De huizenverkoop daalde in het eerste kwartaal met 14,3 procent tot 21.536 stuks ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Normaal gesproken scoort het eerste kwartaal circa 7,7 procent lager dan het laatste kwartaal van het jaar daarvoor. De prijs van de gemiddelde verkochte woning lag met 227.000 euro 1 procent lager dan in het vierde kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 was er sprake van een daling met 1,6 procent.

De verkooptijd van een woning is inmiddels opgelopen tot bijna negen maanden (268 dagen). Een jaar eerder was dit 231 dagen.

De NVM-directeur houdt de hypotheekverstrekkers medeverantwoordelijk voor de huidige kwakkelende woningmarkt. "Ze zijn doorgeschoten in hun risicomijdend gedrag. Op deze manier worden eerder problemen gecreëerd dan opgelost", meent Hukker.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners