‘Woningmarkt senioren komt in beweging’

© belga

Steeds meer ouderen blijken bereid hun woning te verkopen om te gaan huren of een serviceflat te bewonen. Dat blijkt uit een studie van vastgoedorganisatie CENTURY 21.

De vastgoedorganisatie stelt een verschuiving in de vastgoedmarkt vast onder invloed van de vergrijzing. Hoewel de gemiddelde Belg steeds ouder wordt en bijgevolg langer in de eigen woning leeft, komt er steeds meer beweging in de woningmarkt van de zogenaamde ‘honkvaste’ senioren.

Medioren en senioren blijken namelijk vaker bereid kapitaal vrij te maken door hun woning te verkopen en om te schakelen naar een flexibere woonformule. Die aangepaste woonformules bieden de ouderen financieel meer slagkracht, rekening houdend met de onzekerheid over de toekomst van de pensioenen.

“Tot 15 jaar geleden zagen we dat vastgoed door oudere mensen als een veilige investering werd beschouwd”, verduidelijkt Mathieu Verwilghen, general manager van CENTURY 21 Benelux. “We hebben meer en meer de indruk dat medioren en senioren het kapitaal van hun huis vrijmaken om van het leven te genieten zolang hun gezondheid dit toelaat,” luidt het.

Het nieuwe gedrag van de oudere vastgoedeigenaar zal zich volgens Verwilghen stilaan beginnen te vertalen in een groter aanbod van grotere woningen op de markt, en een uitbreiding van aangepaste woonoplossingen voor medioren en senioren.

De vastgoedorganisatie onderscheidt vier tendensen:

een groeiende markt van serviceflats die worden aangekocht om een deel van het pensioen veilig te stellen verkopen om te huren om een deel van het kapitaal liquide te maken renovatie van moeilijk te vermarkten panden tot seniorengemeenschappen om de onafhankelijkheid binnen een vertrouwde omgeving te bewaren investeren in een zonnige oude dag ( een pied-à-terre in Zuid-Frankrijk en Spanje) als alternatief voor de lange koude Belgische winters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content