Wonen in historisch fort V Edegem mogelijk

23/08/11 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

Bron: Trends

De Antwerpse gemeente Edegem overweegt bedrijven of woningen onder te brengen in historische Fort V.

In het Edegemse Fort V, dat deel uitmaakt van de Brialmont-verdedigingsgordel rond Antwerpen, komt door een geplande verhuis van de gemeentediensten begin 2012 heel wat ruimte vrij.

De gemeente gaat nu op zoek naar partners om die in te vullen als locatie voor bedrijven, als woning of voor culturele evenementen.

Het gemeentebestuur heeft een visienota uitgeschreven over Fort V en wil de definitieve plannen klaar hebben zodra de gemeentediensten begin 2012 het fort verlaten. Dat is sinds 1977 eigendom van de gemeente Edegem. Het omvat naast een monument ook groengebied en hangars waarin onder meer verenigingen en buitenschoolse opvang zijn gevestigd.

Een derde van de binnenruimte van het fort zelf is intussen gerestaureerd en in gebruik door gemeentediensten. De veranderingen in het binnenfort zijn aanleiding voor een grondig debat over de toekomst van het fort, aldus Edegem.

"Het bestaande gerestaureerde deel leent zich zeker als exclusieve locatie voor de vestiging van architecten, studiebureaus of andere bedrijvigheden. Maar ook andere thema's sluiten wij niet uit, zoals woon- of verblijfsfuncties, wellness, ruimte voor bijzondere cultuurevenementen ..."

De bestemming moet een meerwaarde betekenen voor de gemeente en haar inwoners en mag het groene en rustige karakter van het domein niet in het gedrang brengen. De aangetrokken partner(s) zullen overigens mee moeten instaan voor de financiering van het herstel en onderhoud van het 150 jaar oude fort. Zo moet de binnenruimte publiek toegankelijk worden gemaakt.

(belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners