Witwascircuit met woonkredieten ontdekt

26/07/11 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Bron: Trends

Het gerecht is verschillende criminele netwerken op het spoor die het voorbije jaar woonkredieten kregen van Belgische banken.

Witwascircuit met woonkredieten ontdekt

© belga

Volgens De Tijd zouden miljoenen euro's zijn witgewassen. Het gerecht voert liefst 42 onderzoeken naar het nieuwe witwascircuit. De meeste onderzoeken zijn in handen van het Brusselse parket.

Het zijn de banken zelf die vorig jaar de alarmbel hebben geluid, benadrukt Bob De Leersnyder van sectorfederatie Febelfin. De banken hebben tientallen verdachte kredietdossiers aangegeven bij de antiwitwascel, goed voor 11,4 miljoen euro. Vervolgens heeft die cel 46 dossiers doorgespeeld aan het parket, dat 42 onderzoeken opstartte.

In alle dossiers is dezelfde witwastechniek toegepast. Zo gebruikten de verdachten vervalste (loon)documenten om een lening te krijgen van de bank. Meestal vroegen ze een woonkrediet.

De afbetalingen gebeurden stipt, in sommige gevallen werd het geleende bedrag versneld terugbetaald. Maar de terugbetalingen gebeurden volgens een eerste analyse met "vuil geld" van criminele organisaties, aldus De Tijd. Sommige kredietnemers waren stromannen die voor hun hulp een commissie kregen. De woningen waarvoor de leningen werden aangevraagd, werden in vele gevallen ook nog eens gerenoveerd via zwartwerk, waardoor de criminelen nog meer winst maakten.

Over de identiteit van de geviseerde criminelen wil staatssecretaris Carl Devlies alleen bevestigen dat het vooral gaat om mensen van
Turkse afkomst of met de Turkse nationaliteit.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners