Winkelleegstand blijft toenemen

28/01/14 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Bron: Trends

De winkelleegstand is in ons land voor het zesde jaar op rij toegenomen. En het aantal winkelmeters neemt niet meer toe.

Winkelleegstand blijft toenemen

© Belga

De winkelleegstand is in ons land voor het zesde jaar op rij toegenomen. En het aantal winkelmeters neemt niet meer toe.

Volgens het onderzoeksbureau Locatus zorgen teruglopende bestedingen, de groei van de e-commerce en de faillissementen van onder meer Free Record Shop en O'Cool voor een negatieve stemming in de Belgische (fysieke) retail.

Een en ander vertaalde zich ook in een grotere winkelleegstand: in totaal staan er ruim 18.000 panden leeg in ons land, 1000 meer dan het jaar voordien. Het leegstandspercentage bedraagt nu 8,6 procent.

Wallonië

Locatus merkt wel op dat er grote regionale verschillen zijn. De drie arrondissementen met de hoogste leegstand liggen allemaal in Wallonië: Aarlen (13,8 %), Charleroi (12,3 %) en Luik (11,4 %).

Het Vlaamse arrondissement met de hoogste leegstand is Tongeren (11 %). Ook in de arrondissementen Antwerpen en Turnhout en aan de West- en Midden-Kust ligt de leegstand hoger dan gemiddeld.

Van korte duur
Uit de analyse van Locatus blijkt wel dat de meeste winkelleegstand kortdurend is. Van alle leegstaande winkelpanden staat 47 procent minder dan een jaar leeg en nog eens 29 procent staat minder dan drie jaar leeg.

Het aandeel panden dat langer dan 1 jaar leegstaat, neemt ook af. Voor 7244 van de ruim 17.000 panden die op 1 januari 2013 leeg stonden is dan ook dit jaar weer een nieuwe functie gevonden. Voor een belangrijk deel is dit overigens wel een andere functie dan een handelspand.

Horeca

Sectoren die voor veel leegstand zorgden waren de diepvrieswinkels, videotheken en CD/DVD-winkels, winkels die software verkopen en reisbureaus. De horeca was de branche die voor de meeste leegstaande panden zorgde, maar gelijktijdig ook de branche die weer de meeste lege panden vulde.

In 2013 kwam er ook een einde aan de groei van het aantal winkelmeters. Het aantal winkelpanden loopt al enkele jaren terug, maar schaalvergroting zorgde er voorheen voor dat het aantal winkelmeters bleef stijgen. (LV)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners