‘WEINIG TOEKOMST IN BRUSSELS VASTGOED’

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De Mipim-beurs in Cannes was een opkikker voor de Belgische vastgoedprofessionals. Stéphan Sonneville van de ontwikkelaar Atenor, een van de hoofdactoren in Brussel, heeft echter gemengde gevoelens, zeker over Brussel.

Hoe kijkt u terug op Mipim?

STEPHAN SONNEVILLE. “Er is veel en goedkoop geld. Investeerders vinden met moeite goede projecten. Belgisch vastgoed doet het goed. Iedereen verdient geld. Bravo. Maar dat geldt voor vandaag. Atenor is sterk actief in de hoofdstad, dus hechten we belang aan het Brusselse verhaal. Ik zie weinig evolueren. Vandaag moet je zicht hebben op projecten die binnen drie tot vijf jaar gerealiseerd worden. De toekomst van Brussel is een zwart gat. Mipim was dus een teleurstelling. Toen ik in Cannes aankwam, hoopte ik op positief nieuws en argumenten om volop verder in Brussel te investeren. Ik ben ongerust vertrokken.”

Brussel liet zich toch zien in Cannes?

SONNEVILLE. “Wat een teleurstelling. Mipim wordt vandaag beheerst door de steden. Die tonen zich van hun beste kant. Ook Antwerpen en Gent waren bijzonder dynamisch. Brussel slaagt er niet in zich op de kaart te zetten. Het mist de trein van de citymarketing. Wat was de hoofdtoon bij de presentatie van Brussel? We zullen sneller vergunningen verlenen. Kom zeg. Er is een totaal gebrek aan dynamisme bij de Brusselse adminis-traties.”

Is dat niet het probleem: Brussel heeft te veel overheden?

SONNEVILLE. “Klopt. De negentien gemeentes, het gewest en de federale Brusselse bewindslui zijn elk met hun eigen winkel bezig. Ondertussen wordt er vooral lucht verkocht. Brussel speelt te weinig zijn troef uit als hoofdstad van Europa. Wie het vandaag over Brussel heeft, spreekt over terreur, onveiligheid, Molenbeek en ineenstortende tunnels. Er is dus behoefte aan een bijsturing.”

Uw conclusie?

SONNEVILLE. “Atenor is sterk geïnteresseerd in Hongarije. Budapest heeft een voorraad van 3 miljoen vierkante meter kantoren en jaarlijks zijn er voor 300.000 vierkante meter nieuwe huurcontracten. Brussel heeft een gelijkaardige opname, maar meer dan drie keer meer voorraad. Nog een verschil: in Hongarije bouwen we kantoren voor ondernemingen, zoals General Electric, Deutsche Bank en Mercedes. In Brussel zijn overheden onze belangrijkste klant. De zakelijke klanten blijven weg. Tenzij ze verhuizen van een groot naar een klein gebouw. Dat spreekt boekdelen.

“Meer nog. Omdat iedereen vrij pessimistisch is over Brussel, dreigt het negatieve nog realistischer te worden. Brussel als investeringspool is een dramatische selffulfilling prophecy. Een catastrofe.”

In Tweespraak laten we iemand aan het woord die in de actualiteit staat.

HANS BROCKMANS

“De toekomst van Brussel is een zwart gat”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content